Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Dvě doopravní nehody, dva řidiči pod vlivem alkoholu

HAVLÍČKOBRODSKO: Oba mladí řidiči nadýchali přes dvě promile 

V sobotu 12.5. krátce po páté hodině ráno vyjížděli policisté k dopravní nehodě do obce Frýdnava. Devatenáctiletý řidič osobního vozidla VW Golf jel po místní komunikaci směrem do centra obce. Rychlost jízdy nepřizpůsobil profilu komunikace, nezvládl řízení a po projetí levotočivé zatáčky vyjel s vozidlem vpravo mimo komunikaci na travnatou plochu, kde přední části vozidla narazil do stromu. Při nehodě byl lehce zraněn řidič a o rok mladší spolujezdec na předním sedadle. Policisté na místě u muže provedli dechovou zkoušku s výsledkem 2,27 promile alkoholu v dechu, při druhém měření pak nadýchal 2,13 promile. Následně se řidič podrobil odběru krve ve zdravotnickém zařízení.

K další dopravní nehodě, kde svou roli rovněž  sehrál alkohol, došlo po sedmé hodině ranní ve Světlé nad Sázavou. Pětadvacetiletý řidič osobního vozidla Opel Vectra jel po místní komunikaci ulice Dolní, při odbočování do ulice Na Sídlišti dostal s vozidlem smyk, který se mu nepodařilo vyrovnat, narazil přední částí vozidla do zadní části nákladního vozidla Škoda, které stálo u pravého okraje komunikace. Vozidlo bylo odhozeno pravou stranou na oplocení domu a o několik metrů posunuto. Řidič bez zastavení pokračoval dál v jízdě po ulici Na Sídlišti, kde na parkovišti vozidlo odstavil a odešel. Na místě nehody zůstala registrační značka z vozidla Opel a na základě toho byl řidič několik desítek minut po nehodě dohledán. Policisté u muže provedli orientační dechovou zkoušku s výsledky 2,03 a 2,01 promile alkoholu v dechu. Odběr krve řidič bezdůvodně odmítl. Hmotná škoda byla vyčíslena na 72.000 Kč. Dále bylo zjištěno, že řidič má zadržený řidičský průkaz a v současné době ještě nemá vysloven zákaz řízení.
V obou případech byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Další řidič pod vlivem alkoholu byl kontrolován policejní hlídkou při běžné silniční kontrole v pátek 11.5. krátce před 22.hodinou u obce Slavníč. Policisté u muže provedli orientační dechovou zkoušku s výsledky 1,97, 2,24 a při třetím měření pak řidič nadýchal 1,92 promile alkoholu v dechu. Vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu v nemocnici řidič odmítl. Na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a další jízdu mu policisté zakázali. I v tomto případě policejní inspektor zahájil úkony trestního řízení pro přečin ohrožení pod vlivem návykové látky.

por. Bc. Jana Mazourová, komisař
14.5. 2012


 

vytisknout  e-mailem