Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Dvě dopravní nehody s lehkým zraněním

Zraněni byli cyklisté  

Během včerejšího dne hradecká dopravní policie řešila mimo jiné i dvě dopravní nehody, kdy poškozenými byli cyklisté. V obou případech došlo k lehkým zraněním cyklistů.

V prvním případě došlo k dopravní nehodě pravděpodobně tím, že když v Hradci Králové na parkovišti u Fakultní nemocnice cyklista míjel řadu zaparkovaných vozidel, jedno z nich začalo z řady couvat. Na to jednadvacetiletý cyklista nestačil zareagovat a narazil do zadní části vyjíždějící Škody Octavia, kterou řídil třiadvacetiletý řidič.

K druhé dopravní nehodě zřejmě došlo tak, že v Novém Bydžově na křižovatce ulice ČSA a Dr. M. Horákové sedmadvacetiletá řidička vozidla Opel při vyjíždění z vedlejší silnice nedala přednost v jízdě třiasedmdesátileté cyklistce, která jela na bicyklu zn. Eska po hlavní silnici. Křižovatka byla řádně označena svislými dopravními značkami.Ilustrační foto

Poškozením vozidel a jízdních kol, vznikla celkem škoda, která překročila částku 30 tisíc korun, došlo ke dvěma zraněním a  dechovými zkouškami byl u řidičů i cyklistů alkohol vyloučen.

Citace paragrafového znění zákona číslo 361/2000 Sb. o silničním provozu:

§ 24 odstavec 2) – Při couvání řidič nesmí ohrozit ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích
§ 2 písmeno q) - dát přednost v jízdě znamená povinnost řidiče nezahájit jízdu nebo jízdní úkon nebo v nich nepokračovat, jestliže by řidič, který má přednost v jízdě musel náhle změnit směr nebo rychlost jízdy,

Ilustrační foto
Ano pravděpodobný viník, je u daných nehod zřejmý, však vždy byl zraněn cyklista – poškozený.
Cyklista patří k velmi ohroženým účastníkům silničního provozu, jelikož nemá mimo ochranné přilby, rukavic, či chráničů moc možností využít takzvané pasivní ochrany a jeho tělesná schránka je lehce zranitelná. Vzhledem k tomu by cyklisté měli být při jízdě velmi opatrní a v některých situacích počítat s chybami ostatních, předvídat možnost vzniku krizové situace a dle toho se zachovat. Cyklista je potom ten, který může být lehko zraněn a leckdy mohou být zranění velmi vážná až tragická.
Využívání aktivní bezpečnosti u cyklistů respektive u jízdních kol je rovněž velmi důležité. Jde například o funkční brzdy, cyklistické brýle, užívání reflexních prvků – osvětlení pro dobrou viditelnost, dodržování pravidel silničního provozu, dokonalé zvládnutí techniky jízdy.


Statistická hodnota ukazatele dopravních nehod v České republice v roce 2010 představuje 22,4 usmrcených osob jedoucích na jízdním kole připadajících na 1000 dopravních nehod. Například u osob jedoucích v autobuse jde o hodnotu ukazatele 5,2 usmrcených osob na 1000 nehod.

Není od věci se i v roli cyklisty řídit jedním z preventivních hesel užívaných v projektu BENAMO, který je určen mladým motorkářům:
„Přednost máš, až když ti ji někdo doopravdy dá.“

Více informací k prevenci v dopravě naleznete zde:
www.ibesip.cz

Statistický přehled nehodovosti z roku 2010 k nahlédnutí zde...

nprap. Jan Čížkovský
2. srpna 2011 11:30 
ilustrační foto PČR
 

vytisknout  e-mailem