Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Dvě dopravní nehody s účastí chodců

STŘÍBRO, NOVÁ HOSPODA – V jednom případě došlo ke střetu s chodkyní, která přecházela přechod pro chodce, ve druhém případě chodec přecházel vozovku na neosvětleném místě. Oba převezla záchranná služba do nemocnice.  

     Tachovští dopravní policisté přijali dnešního dne oznámení o dvou dopravních nehodách, na kterých měli účast chodci. Nehody se navíc staly v rozmezí necelé půlhodiny. 
     Policisté jeli nejprve do obce Stříbro, kde se v ulici Benešova krátce po 5:30 hod. střetlo osobní vozidlo Škoda Felicia s chodkyní. Z dosavadního šetření vyplývá, že 20letý řidič felicie, nedal přednost 56leté chodkyni, která přecházela komunikaci po přechodu pro chodce. Žena byla po střetu převezena záchrannou službou do nemocnice. Ještě před tím policisté u chodkyně a u řidiče provedli dechové zkoušky, které byly negativní. Vzniklou škodu na vozidle odhadli na 1 000 korun.
     Druhá nehoda se stala kolem 6:00 hod. na silnici II. třídy číslo 199 u obce Nová Hospoda. Z dosavadního šetření vyplývá, že 39letý chodec náhle vstoupil do jízdní dráhy vozidlu Škoda Fabia, které řídil 46letý muž. Řidič na vzniklou situaci již nestihl zareagovat a přední částí vozidla do chodce narazil. Dopravní nehoda se stala v místě, kde se nenachází přechod pro chodce a místo je neosvětlené. I tohoto chodce převezla záchranná služba na ošetření do nemocnice. Požití alkoholu bylo u řidiče i chodce vyloučeno provedenými dechovými zkouškami.
     Oběma případy se dopravní policisté i nadále zabývají a chodcům připomínají, aby za zhoršené viditelnosti nepodceňovali nošení reflexních prvků, díky kterým řidič může chodce zaregistrovat až na 200 metrů. Za snížené viditelnosti splývá chodec v tmavém oblečení s okolím, a tak je pro řidiče velmi snadno přehlédnutelný, navíc řidič chodce v tmavém oblečení zaregistruje na pouhých 18 metrů. Chodci by si také měli uvědomit, že neplatí jejich absolutní přednost při přecházení po přechodu pro chodce, protože nesmí vstoupit před bezprostředně blížící se vozidlo. Zákaz vstupu do vozovky platí i v případě přijíždí-li vozidla s právem přednosti v jízdě.  Pokud přechází chodec vozovku mimo přechod pro chodce, musí se přesvědčit, zda může komunikaci přejít, aniž by ohrozil sebe i ostatní účastníky silničního provozu. V potaz musí vzít i vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějícího vozidla a nesmí jeho řidiče donutit k náhlé změně směru nebo rychlosti jízdy. V zimním období by chodci neměli zapomínat na to, že se brzdná dráha vozidla na namrzlé, zasněžené nebo dokonce zledovatělé komunikaci prodlužuje, proto by neměli zbytečně riskovat nebezpečným přecházením vozovek.

por. Bc. Dagmar Jiroušková
5. 1. 2015
 

vytisknout  e-mailem