Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Dvě krádeže věcí z vozidel

OLOMOUCKO - V prvním případě úmysl nevyšel, ve druhém případě byl pachatel úspěšný. 

Ve čtvrtek 3. 8. v odpoledních hodinách jsme přijali prostřednictvím linky 158 oznámení o tom, že neznámý muž se pokusil ukrást z vozidla, zaparkovaného na parkovišti na ulici Olomoucké ve Velké Bystřici, kabelku s celým obsahem. A to právě v okamžiku, kdy majitelka do vozidla skládala nákup a kabelku měla odloženou ve vozidle. Na místo byla ihned vyslána hlídka obvodního oddělení Velká Bystřice, která na základě zjištěných informací a poznatků muže, který odpovídal popisu podezřelého, zadržela na parkovišti. Jednalo se o 32 letého muže z Prostějovska, který se ke skutku doznal. Jak policisté zjistili, 65 letá paní si skládala nákup do vozidla, kabelku si položila na přední sedadlo a okna měla pootevřená. Toho zřejmě využil podezřelý, který se okénkem natáhl a kabelku si vzal. Paní však jeho chování neuniklo, zakřičela na něj, muž kabelku odhodil a utekl. Paní v kabelce kromě osobních dokladů měla i 20 000 korun. Policisté případ prověřují pro podezření ze spáchání trestného činu krádež ve stadiu pokusu, na který trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody až na dva roky. Ve věci je vedeno zkrácené přípravné řízení.

Ve stejný den, v dopoledních hodinách, došlo ke vloupání do vozidla VW Tiguan, které bylo zaparkované na ulici Sladkovského v Olomouci, části Hodolany. Neznámý pachatel na něm poškodil lak a rozbil jedno z oken a z vnitřních prostor odcizil ze zadního sedadla dámskou kabelku a kosmetickou tašku. V nich se, kromě jiného, nacházely osobní doklady, svazek klíčů, 60 kusů stravenek, tankovací karta, několik zákaznických karet a 20 000 korun. Celková škoda odcizením a poškozením byla předběžně vyčíslena na téměř 38 200 korun. Policisté případ prověřují pro podezření ze spáchání trestných činů krádež a poškození cizí věci, za které pachateli, v případě jeho zjištění, hrozí až dva roky za mřížemi.

Rada Policie ČR:

  • Nenechávejte na sedadlech ani odkládacích plochách vozidla žádné věci, zejména kabelky, tašky, batohy, či jiná zavazadla, mobilní telefony, fotoaparáty, doklady od vozidla či jiné osobní doklady, peněženky apod. 
  • Je-li to technicky možné, mějte při překládání z/do zavazadlového prostoru ostatní dveře od vozidla zabezpečeny.
  • Na parkovištích si všímejte osob, pohybujících se mezi zaparkovanými vozidly.
  • I zdánlivě bezcenná věc může pachatele nalákat. Pamatujte, auto není výloha!
  • V řadě případů může být škoda poškozením vyšší než škoda odcizením.

por. Mgr. Irena Urbánková

4. srpna 2017

vytisknout  e-mailem