Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Dvě loupežná přepadení se stala na různých místech kraje

Jihočeský kraj – Písecko, Českokrumlovsko – Policisté bleskurychle zasáhli a pachatele obou skutků dopadli bezprostředně po činu. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Dvě loupežná přepadení, dvě různá místa v kraji, téměř shodná doba spáchání. Oba případy skončily dopadením pachatelů. Skvělá práce policistů a kriminalistů z Českokrumlovska a Písecka. Velké poděkování všímavým svědkům. Tak by se dalo shrnout včerejší dramatické odpoledne na jihu Čech.
 
K prvnímu případu došlo okolo půl jedné odpoledne na benzinové čerpací stanici v jedné obci za Milevskem. Dva muži se měli nejprve domluvit a krátce před půl jednou odpolední přišli na stanici. Jeden z mužů obsluhující ženě nastříkal do obličeje sprej a požadoval po ní vydání peněz. Žena nejprve hotovost nevydala a agresor ji několikrát udeřil do obličeje. V té chvíli se již přepadená obávala o svůj život a zdraví a předala muži bankovku. Tomu však nestačilo a znovu ji několikrát udeřil. Dalších peněz už se pachatel ale nedočkal, odcizil ještě mobilní telefon a vytrhl kabel k pevné lince. Při přepadení byl v prodejním prostoru i druhý maskovaný muž, který přihlížel, a oba následně utekli. Žena naštěstí neutrpěla zranění, která by si vyžádala lékařské ošetření.
 
Na případu začali okamžitě po oznámení pracovat policisté i kriminalisté a vyhodnocovali prvotní informace o průběhu přepadení a pachatelích. Důležitou indicií bylo podezřelé vozidlo značky Fiat, které policistům nahlásil všímavý svědek.  Jak mužům zákona uvedl, má výborný přehled o vozidlech, která se v obci pohybují. Uvedené vozidlo neznal a v okamžiku, kdy k němu viděl přibíhat dva muže, zdálo se mu podezřelé, že tolik chvátali. Muž zrovna odhazoval lopatou sníh, neměl po ruce tužku a papír, proto si registrační číslo vozidla poznamenal do sněhu právě zmíněnou lopatou. Popis vozidla, kterým mohli pachatelé z místa činu odjet, předal operační důstojník všem policistům v terénu a precizní spolupráce vedla k rychlému dopadení podezřelých osob. Policisté vozidlo zastavili v Písku na Táborské ulici několik desítek minut po přepadení. Byli v něm dokonce čtyři mladíci (18, 16, 19, 19 let). Policisté všechny podezřelé zadrželi.
 
Dva hlavní aktéři si vyslechli odvinění ze spáchání trestného činu loupež ve spolupachatelství. Po provedených úkonech byli propuštěni a jsou stíhán na svobodě, viz. článek: http://www.policie.cz/docDetail.aspx?docid=21868475&docType=ART
 
Druhé loupežné přepadení se stalo před pátou hodinou odpoledne v jedné obci na Českokrumlovsku. Pachatel přijel k  místní trafice vozidlem značky Ford Transit. Automobil nechal nastartovaný a zapnul ještě výstražná světla. Aniž by ho uzamknul, odešel do 40 metrů vzdálené trafiky. Ještě si stačil zamaskovat obličej šátkem zvaným Palestina a na hlavu si dal kšiltovku. Poté vešel do trafiky. Přistoupil k prodejnímu pultu, kde stála obsluhující žena. Natáhl se za pult k přihrádce, kde byly bankovky, a vytáhl několik tisíc korun. Žena se však ohradila a snažila se mu v loupeži zabránit. Začala se s ním o peníze přetahovat, několik peněz mu z ruky vytrhla, pak ji však pachatel odstrčil a se zbytkem lupu provozovnu opustil. Utíkal do vozidla a poté odjel směrem na Frymburk a Český Krumlov. V tuto chvíli opět zafungovali všímaví svědci, kteří si podezřelého muže i jeho vozidla všimli. Zavolali proto ihned na policii, nahlásili typ vozidla a také popsali výrazný nápis na autě. Operační důstojníci neprodleně zalarmovali všechny hlídky a informovali je o podezřelém vozidle. Policisté okamžitě zareagovali a začali po vozidle s výrazným nápisem pátrat. Po půl hodině od spáchání skutku hlídka z obvodního oddělení Větřní zastavila zmíněné vozidlo mezi obcí Větřní a Český Krumlov. Muž se policistům prakticky hned přiznal, uvedl, že se dostal do tísnivé finanční situace a potřeboval peníze. Byl zadržen a eskortován do policejní cely.
 
Na obou případech budou kriminalisté obou územních odborů dnes dále pracovat. Všichni policisté i kriminalisté, kteří byli v případech zainteresovaní, předvedli skvělou práci, velký dík však patří také všímavým občanům, jejichž cenná svědectví pomohla policistům pachatele tak rychle dopadnout.
 
por. Ing. Štěpánka Uhlířová, pisjc@mvcr.cz
29. března 2013
Odkazy do noveho okna

maskování pachatel Písecko.

maskování pachatel Písecko. 

Detailní náhled

trafika Českokrumlovsko

trafika Českokrumlovsko 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem