Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Dvě tragické nehody na kolejích

KRAJ VYSOČINA: Vysoký nárůst podnapilých řidičů, kteří havarují 

V průběhu prvních tří měsíců letošního roku šetřili policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina v našem kraji celkem 700 dopravních nehod. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se počet nehod snížil o šestnáct procent. Letošní nehody si vyžádaly již sedm obětí, což je o tři oběti méně v porovnání se stejným obdobím loňského roku. Celkem 22 účastníků se při letošních nehodách těžce zranilo, což je o 27 procent méně ve srovnání se stejným obdobím roku 2013.
 
Dalších 223 účastníků utrpělo při nehodách lehké zranění. Toto číslo je ve srovnání s počtem lehce zraněných za leden až březen roku 2013 o 14 procent nižší. Hmotná škoda na havarovaných vozidlech a ostatním majetku se vyšplhala na 45 489 000 korun a ve srovnání se stejným obdobím roku 2013 je o jednadvacet procent nižší. Ve 42 případech policisté při šetření nehody zjistili, že řidič před jízdou požil alkoholické nápoje nebo byl pod vlivem drog.Počet zjištěných podnapilých řidičů při šetření dopravní nehody se oproti stejnému období roku 2013 zvýšil o 62 procent.
Tento nárůst je alarmující, proto se policisté v rámci běžného výkonu služby i při každé dopravně bezpečnostní akci zaměřují na kontrolu řidičů, zdali neusedají za volant pod vlivem alkoholu.
 
Mezi nejčastější příčiny dopravních nehod v Kraji Vysočina můžeme od začátku letošního roku zařadit rychlost jízdy a způsob jízdy. Poté následuje nedání přednosti v jízdě a nesprávné předjíždění. 
 
V průběhu prvních třech měsíců letošního roku jsme vyšetřovali okolnosti třech dopravních nehod, které se staly na železničním přejezdu. Dvě dopravní nehody, ke kterým došlo 20. března na Třebíčsku a  24. března na Havlíčkobrodsku - skončily bohužel tragicky. Proto se policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina v dalším období zaměří také na kontrolu dodržování všech pravidel silničního provozu při projíždění přes železniční přejezdy.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
4. duben 2014

vytisknout  e-mailem