Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Dvě úspěšná vyjednávání v jednom dni

ZLÍNSKÝ KRAJ: Vyjednavač dvakrát v nebezpečí. 

Hned dvakrát musel v průběhu nedělního odpoledne zasahovat náš krizový vyjednavač. Dva muži, kteří zjevně nebyli psychicky v pořádku, vyhrožovali smrtí. V obou případech byl vyjednavač úspěšný.
Poprvé přivolali vyjednavače v neděli před druhou hodinou odpoledne. Na Policii ČR se obrátili záchranáři s tím, že z jednoho bytu v Uherském Hradišti mají hlášení o muži, který vytáhl střelnou zbraň na své příbuzné. Muž prý vstoupil do pokoje, ve kterém seděli další tři lidé, a se slovy „Kam to chcete“ na ně mířil puškou. Všem třem se podařilo utéct a zavolat pomoc. S dezorientovaným devětasedmdesátiletým důchodcem, který zůstal v bytě sám, navázal nejprve telefonickou a posléze i osobní komunikaci náš vyjednavač. Podařilo se mu dostat se k starému pánovi, který mu po chvíli domlouvání dobrovolně vydal střelnou zbraň a pak i mačetu s bezmála čtyřiceticentimetrovou čepelí. Muž byl evidentně popletený, o svých příbuzných si pravděpodobně myslel, že jde o zloděje. Lékaři na interní ambulanci uherskohradišťské nemocnice doporučili převoz muže do kroměřížské psychiatrické léčebny. Zároveň záchranáři z bezpečnostních důvodů požádali o policejní doprovod. Převoz se uskutečnil bez komplikací. Obě zbraně policisté zajistili.
Necelou hodinu trvalo vyjednávání v Březolupech, kam našeho vyjednavače povolali operační důstojníci v tentýž den kolem šesté hodiny večer. Na střeše rodinného domu seděl muž poblíž komínu, kolem krku měl uvázané lano. Vyjednavač začal s šestatřicetiletým mužem komunikovat, po nějaké době za ním vylezl na střechu a přesvědčil ho, aby si sundal lano z krku a slezl dolů. Za nebezpečným jednáním potenciálního sebevraha byl alkohol a hádka s partnerkou. Na doporučení lékařů skončil také on v psychiatrické léčebně v Kroměříži.
V tomto roce byli naši vyjednavači zasahovat sedmkrát.
 
 

17. června 2013, mjr. Ing. Jana Macalíková

vytisknout  e-mailem