Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Dvě zraněné cestující

JIHLAVSKO: Při jízdě v MHD musí cestující dbát opatrnosti 

V úterý 28. srpna řešili policisté integrovaného operačního střediska dvě oznámení o zranění cestujících v trolejbuse městské hromadné dopravy. První případ se stal dopoledne kolem půl jedenácté na křižovatce ulice Žižkova a místní komunikace ulice U cvičiště v Jihlavě. Devětasedmdesátiletá cestující v trolejbusu linky „F“ se nechovala při přepravě trolejbusem tak, aby neohrozila svoji bezpečnost a bezpečnost provozu na pozemních komunikacích a při rozjíždění trolejbusu před křižovatkou se řádně nedržela, zřejmě uklouzla a poté upadla na dveře. U dveří se při pádu poškodila skleněná výplň. Při dopravní nehodě si cestující způsobila zranění a byla na místě ošetřena posádkou vozidla zdravotnické záchranné služby a následně převezena do jihlavské nemocnice k dalšímu ošetření. K jinému zranění cestujících v trolejbuse nedošlo. Policisté provedli u řidiče trolejbusu dechovou zkoušku na případnou přítomnost alkohol s negativním výsledkem. Hmotná škoda na trolejbusu byla odhadnuta na 20 000 korun.

Druhý případ se odehrál v úterý po osmnácté hodině večer na ulici Havlíčkova u obchodního domu. Cestující v trolejbusu, který projížděl ve směru jízdy od centra města  směrem k ulici Okružní se nechovala při přepravě trolejbusem tak, aby neohrozila bezpečnost svoji a bezpečnost provozu na pozemních komunikacích. Při rozjíždění trolejbusu ze zastávky se žena řádně nedržela a poté spadla v trolejbuse na podlahu.  I v tomto případě byla provedená dechová zkouška na alkohol u řidiče negativní. Při dopravní nehodě si dvaaosmdesátiletá cestující způsobila zranění, která jí byla na místě ošetřena posádkou vozidla zdravotnické záchranné služby a poté byla převezena do jihlavské nemocnice k dalšímu ošetření. K jinému zranění osob nedošlo. Žádná hmotná škoda na trolejbusu nevznikla.

V souvislosti s výskytem vyššího počtu dopravních nehod při přepravě osob vozidlem hromadné dopravy policie apeluje na osoby, které nastupují do tohoto vozidla nebo se v něm přepravují, aby dbali zvýšené opatrnosti a neohrožovali bezpečnost provozu na pozemních komunikacích. Při přepravě tímto dopravním hromadným prostředkem nesmí osoba ohrožovat další cestující v hromadném prostředku. Musí se za jízdy řádně držet záchytných zádržních systémů, při usazení na sedadlo musí užít bezpečnostního pásu, pokud je jím vozidlo vybaveno.  Přepravovaná osoba musí dbát zvýšené opatrnosti i při vystupování z tohoto dopravního prostředku, aby neohrožovala bezpečnost a plynulost silniční dopravy. Přepravované osoby jsou v případě nutnosti povinni uposlechnout pokynů dopravce. Při nedodržení těchto povinností vyplývajících ze zákona hrozí přepravované osobě pokuta v příkazním řízení až do výše dvou tisíc korun. 

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

29. srpen 2018

vytisknout  e-mailem