Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Dvojice napadla hlídku

Český Krumlov - V noci na sobotu zasahovala hlídka kaplických policistů proti výtržnosti. (Hlasová schránka 974 232 116) 

Vše se však neobešlo bez problémů. Mladý muž a mladá žena, oba z Kaplicka byli na ulici Linecká v Kaplici, krátce po jedné hodině ranní, na místě veřejnosti přístupném vyzváni k prokázání totožnosti. Muž při tom hlídku nejprve slovně napadal - říkal, že policisty zabije - a poté je napadl i fyzicky, a to úderem do hrudi a ramene a kopy do spodní části těla. Muž byl hlídkou několikrát vyzván, aby od svého jednání upustil, ale jelikož neuposlechl musely být proti němu použity donucovací prostředky - hmaty, chvaty, údery a kopy a poté mu byla nasazena pouta. Po překonání jeho odporu byl hlídkou odvezen na služebnu OOP Kaplice. I během cesty hlídku slovně napadal s tím, že policisty zabije.
 
Také mladá žena se chovala podobně. Při kontrole hlídku fyzicky napadla - policistu udeřila rukou sevřenou v pěst do levé části obličeje, chytila jej za oděv a začala s ním cloumat. K překonání jejího odporu byly rovněž použity donucovací prostředky a žena svého jednání zanechala až po nasazení pout.
 
Ke zranění policistů nedošlo a chováním obou výtečníků nevznikla ani žádná majetková újma.
 
Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení a poté i trestního stíhání. Oba si poté převzali obvinění pro trestný čin útok na veřejného činitele (§ 155/1b a §156/1b TZ) a pro trestný čin výtržnictví (§ 202/1 TZ).
 
U obou zajištěných byla provedena dechová zkouška. Oba byli pod vlivem alkoholu, žena jen nepatrně, u muže bylo naměřeno více než 1.7 promile alkoholu v dechu. Při zákroku došlo u muže k drobné tržné ráně, která mu byla ošetřena v Nemocnici v Českých Budějovicích. Následně byl pro svou neustálou agresivitu odvezen na Protialkoholní záchytnou stanici do Českých Budějovic, odkud byl hlídkou ráno vyzvednut a po provedení úkonů byl propuštěn. Žena byla propuštěna ještě v noci.
 

por. Bc. Michaela Hončíková (pcrckpis@mvcr.cz)

vytisknout  e-mailem