Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Dvojice přepadla obyvatele rodinného domu

TŘEBÍČSKO, JIHLAVSKO: Žena, která přepadla na ulici seniora, skončila za mřížemi 

Kriminalisté třebíčského územního odboru objasnili velmi rychle loupežné přepadení, ke kterému došlo minulý týden v obci na Jemnicku. Muž se ženou se dostali do domu, kde muž fyzicky napadl oba obyvatele bytu. Dvojice se poté zmocnila peněz a dalších věcí v bytě a z obce odjela vozidlem.  Podezřelého šestačtyřicetiletého muže a dvaačtyřicetiletou ženu dopadli policisté na Olomoucku. Oba zadržení skončili v policejní cele a byli obviněni ze spáchání zvlášť závažného zločinu. Převážnou část věcí, kterých se při loupeži zmocnili, kriminalisté zajistili.

K případu došlo v pondělí 17. září v obci na Jemnicku. K rodinnému domu přišla po desáté hodině dopoledne poštovní doručovatelka, které obyvatelé otevřeli dveře. Když odcházela, využili otevřených dveří muž se ženou, kteří byli do té doby před domem, a vnikli dovnitř. V bytě byl mladý muž se ženou. Šestačtyřicetiletý muž oba fyzicky napadl, místnosti s dvaačtyřicetiletou ženou prohledali a odešli s penězi a dalšími věcmi. Škoda, která obyvatelům domu vznikla, přesáhla deset tisíc korun.

Následně přijali policisté trestní oznámení. Napadaná mladá žena utrpěla při útoku zranění, které si vyžádalo lékařské ošetření v třebíčské nemocnici. Případ začali intenzivně prověřovat kriminalisté. Místo ohledali, zadokumentovali a zjistili veškeré dostupné informace. Kriminalisté začali ihned po podezřelých, se kterými se mladý muž se ženou velmi vzdáleně znali, pátrat. Na základě šetření zjistili jejich totožnost. V polovině minulého týdne policisté šestačtyřicetiletého muže a dvaačtyřicetiletou ženu, oba důvodně podezřelé ze spáchání závažné trestné činnosti, zadrželi na Olomoucku. Zadržený muž se ženou byli převezeni na oddělení policie do Třebíče, kde byli umístěni do policejních cel. Větší část peněz a věcí, kterých se při loupeži zmocnili, vydali.

Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání obou zadržených. „Šestačtyřicetiletý muž a dvaačtyřicetiletá žena, oba z Olomoucka, byli obviněni ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže,“ řekl npor. Mgr. Milan Špaček, vedoucí oddělení obecné kriminality. Obviněný muž byl již v minulosti opakovaně soudně trestán.

Muž a žena jsou obviněni z toho, že se v pondělí 17. září v obci na Jemnicku dopustili v rodinném domě loupeže. Využili situace, dostali se otevřenými dveřmi do domu, kde požadovali pod pohrůžkou násilí po jeho obyvatelích peníze. Obviněný muž mladou ženu udeřil pěstí do oblasti hlavy a fyzicky napadl také druhého obyvatele bytu. Uzamknul dveře a společně s obviněnou ženou pokračovali v dalších pohrůžkách násilím, požadovali peníze, chovali se vulgárně a agresivně. Místnosti prohledali, odcizili peníze a počítač s příslušenstvím, poté z domu odešli a odjeli z obce. Napadená žena poté musela vzhledem ke zranění hlavy vyhledat lékařské ošetření.

Většinu odcizených věcí i peněz zadržení po dopadení vydali a kriminalisté je zajistili. Případ kriminalisté dále vyšetřují. „Za spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže hrozí trest odnětí svobody až na deset let,“ dodal vedoucí třebíčských kriminalistů.

Loupež patří mezi nejzávažnější násilnou trestnou činnost. Při objasňování těchto zvlášť závažných zločinů jsou třebíčští kriminalisté velmi úspěšní, stejně tak kriminalisté Územního odboru Jihlava. Na Jihlavsku došlo v době od začátku roku do konce srpna k devíti loupežím, z nichž kriminalisté již osm objasnili a zbývající intenzivně prověřují. V převážné části případů byli pachateli loupeží muži, v některých případech se ale této násilné trestné činnosti dopustí žena. Na Jihlavsku kriminalisté vyšetřují loupežné přepadení, ze kterého byla v srpnu obviněna třiapadesátiletá žena.

Žena se dopustila loupežného přepadení

Jihlavští kriminalisté vyšetřují závažný případ násilné trestné činnosti, ke kterému došlo v polovině srpna v Jihlavě. Na ulici přepadla seniora třiapadesátiletá žena. Fyzicky ho napadla a snažila se vzít mu věci, které měl u sebe, nakonec se zmocnila jeho telefonu. Podezřelou ženu policisté ještě ten den zadrželi a skončila v policejní cele. Policejní komisař zahájil její trestní stíhání, žena byla obviněna ze spáchání dvou trestných činů. Na podaný návrh byla vzata do vazby.

Případ se stal v úterý 14. srpna v Jihlavě. Před desátou hodinou večer šel po ulici senior, kterého před bytovým domem fyzicky napadla žena. S úmyslem ho okrást, povalila seniora a snažila se mu vzít věci, které měl u sebe. Napadený muž se aktivně bránil a ženě se proto podařilo vzít mu „jen“ mobilní telefon. Útoku si naštěstí všiml svědek, který zatelefonoval na linku 158. Na místo okamžitě vyjeli policisté a strážníci. Strážníci podezřelou ženu vypátrali a policisté ji zadrželi. Starší muž neutrpěl zranění, které by si vyžádalo lékařské ošetření.

Prověřování závažného případu převzali jihlavští kriminalisté. Provedli ohledání a zadokumentování místa činu a důkladné šetření v lokalitě. Zadržená žena skončila v policejní cele. Kriminalisté zajistili mobilní telefon, kterého se při loupeži zmocnila. Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání zadržené ženy. „Třiapadesátiletá žena z Jihlavska byla obviněna ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže a přečinu výtržnictví,“ řekl npor. Bc. Pavel Krčál, zástupce vedoucího oddělení obecné kriminality. Obviněná žena již byla v minulosti soudně trestána, ve věznici si odpykala patnáctiletý trest odnětí svobody. Policejní komisař podal státnímu zastupitelství podnět k podání návrhu na vzetí obviněné ženy do vazby. Soud rozhodl o jejím vzetí do vazby a poté policisté třiapadesátiletou ženu eskortovali do věznice. Za spáchanou trestnou činnost jí lze uložit trest odnětí svobody až na deset let.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

24. září 2018

vytisknout  e-mailem