Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Europol přináší bezpečnější Evropu

Tisková konference přinesla informace o Europolu 

Policejní prezident, brig. gen. Tomáš Tuhý, společně s genmjr. Oldřichem Martinů, zástupcem ředitele Europolu, přiblížili médiím práci Europolu a její přínos pro občany České republiky. Kromě základních informací o fungování této evropské agentury informoval policejní prezident o české účasti ve strukturách Europolu a několika případech spolupráce na konkrétních případech.
 
„Velmi si cením práce dvou styčných důstojníků, které v Haagu máme, stejně tak práce jejich kolegů přímo na Policejním prezidiu a vnímám potřebu úzké spolupráce s touto agenturou,“ uvedl brig. gen. Tuhý.
 
O několika důležitých bodech práce Europolu informoval genmjr. Martinů podrobněji. Jedná se zejména o intenzivní práci při vyšetřování případů organizování nelegální migrace a s tím spojené trestné činnosti. Významnou oblastí zájmu expertů Europolu je boj proti drogám, počítačové kriminalitě, a také terorismu. Ve všech těchto odvětvích disponuje Europol specialisty, kteří jsou každý den připraveni poskytovat podporu všem policejním sborům členských zemí EU.
 
Podstatnou informací, kterou genmjr. Martinů sdělil, byla skutečnost, že je Česká republika bezpečným místem, které bezprostředně není ohroženo terorismem. Stoprocentně však útok nelze vyloučit a je nutné na něj být připraven. Proto bude mít od 1. července tohoto roku Europol speciální tým, který se zaměří na internetové stránky s teroristickým obsahem. Vybraní specialisté budou vyhledávat a identifikovat teroristicky obsah na internetu a předávat jej poskytovatelům internetových stránek za účelem jeho odstranění. Centrum se při vyhledávání zaměří i na sociální sítě, dark-net a různé on-line lokace, ve kterých se může vyskytovat jakákoliv aktivita podporující terorismus. Cílem je zabránění sdílení nelegálního obsahu, který slouží k radikalizaci, či náboru nových členu a koordinci a přípravě teroristického útoku. Rychlé předávání informací je důležité z důvodu prevence potenciálního teroristického útoku. 
 
Na závěr tiskové konference oba účastníci deklarovali velmi dobrou úroveň spolupráce obou složek a jednoznačný závazek v nadstandardním režimu spolupráce pokračovat.
 
26. května 2015
kpt. David Schön
tiskový mluvčí, Policejní prezidium
Odkazy do noveho okna

europol1

europol1 

Detailní náhled

europol2

europol2 

Detailní náhled

europol3

europol3 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem