Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Evidence odcizených uměleckých děl

Žadatel požádal o následující informace: 

„1) Existuje v České republiky evidence odcizených uměleckých děl (zejména obrazů)?
2) Pokud evidence dle bodu 1) existuje, od kterého roku?
3) Pokud evidence dle bodu 1) existuje, které subjekty do ní mají přístup a mohou do ní nahlížet (zejména, zda je nahlížení do evidence přístupné)?
4) V případě, že se v průběhu existence evidence odcizených uměleckých děl měnilo oprávnění subjektů do této evidence nahlížet, pak, prosím, o uvedení přesných dat, od kdy a k jaké změně došlo. (Zejména, pokud se evidence otevřela veřejnosti, pak od kterého data).“

Dále žadatel požádal o sdělení, zda byl nebo je v evidenci uveden konkrétní obraz a případně též od jakého data?

Policie ČR jako povinný subjekt podle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. sdělila žadateli následující informace:

Ad 1) - 2)
Policie České republiky  provozuje od roku 1993 informační systém PSEUD (do 1. 6. 2009 SEUD) - Portál systému evidence uměleckých děl. Jedná se o databázi odcizených, nalezených a navrácených předmětů kulturní hodnoty, společný projekt Policie ČR, Ministerstva kultury ČR a Generálního ředitelství cel ČR. Tento informační systém slouží po potřeby pátrání po odcizených uměleckých předmětech, případně po původu nalezených uměleckých předmětů nezjištěné provenience.

Ad 3) - 4)
Databázi od počátku mohli kromě příslušníků Policie ČR využívat také pracovníci Ministerstva kultury ČR a Celní správy ČR, pouze s omezeným rozsahem dat. Systém je od let 2000 - 2001 zpřístupněn veřejnosti na internetu a je provozován i v cizojazyčných mutacích, tedy v angličtině, němčině a  ruštině (viz přílohy). Pro potřeby veřejnosti jsou data zveřejněna v omezeném rozsahu,  kdy běžný uživatel internetu vidí pouze fotografii a název předmětu. Rozsah oprávnění jednotlivých subjektů se neměnil.

Informace o uvedení konkrétního obrazu v evidenci byla žadateli poskytnuta.

pplk. JUDr. L. Žárská, 25. 10. 2018

vytisknout  e-mailem