Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Evropou bez hranic cizinci neprojeli

Ms kraj - v linkovém autobuse cestovali čtyři cizinci, kteří neměli povolený pobyt na našem území 

V linkovém autobuse cestovali čtyři cizinci, kteří neměli povolený pobyt na našem území

Ve čtvrtek 10. května dopoledne kontrolovali policisté oddělení pátrání a eskort odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje v Mostech u Jablunkova cestující linkového autobusu, jedoucího z Francie do Polska. Nacházeli se v něm také čtyři cizinci, kteří pro pobyt na našem území neměli patřičné povolení. Jeden z nich cestoval z Francie přes Polsko na Ukrajinu. Ke kontrole předložil cestovní doklad s Schengenským vízem vydaným Polskou republikou. Ovšem platnost tohoto víza skončila letos v únoru. Další tři mladíci původem z Bangladéže, měli u sebe Povolení k pobytu pro žadatele o azyl vydané ve Francii. V rámci azylového řízení, které je sjednocené v celé Evropské unii, nemůže žadatel o azyl zemi, ve které o mezinárodní ochranu požádal, opustit. Policisté všechny čtyři cizince zajistili a převezli na služebnu ve Frýdku-Místku.

Se čtyřicetiletým Ukrajincem policisté zahájili správní řízení, které ukončili vydáním rozhodnutí o vyhoštění na 6 měsíců. Po tuto dobu mu nebude umožněn vstup na území členských států Evropské unie. Zároveň výjezdním příkazem stanovili, že do sedmi dnů musí z České republiky vycestovat.

Jelikož pro jednání s cizinci z Bangladéže policisté zajisti tlumočníka až na následující den (úředním jazykem v této zemi je bengálština a soudní tlumočníci případně překladatelé mající pro tuto činnost tzv. razítko, by se dali spočítat na prstech jedné ruky), umístili je na noc v policejní cele. Během pátku policisté s muži ve věku 23 až 24 let zahájili správní řízení, které ukončili vydáním rozhodnutí o povinnosti opuštění území České republiky. Na základě dohod, které upravují azylové řízení v členských zemích Evropské unie, budou cizinci do doby realizace vrácení do Francie, umístěni v pobytovém středisku pro žadatele o mezinárodní ochranu v Bělé Jezové.

 


por. Mgr. Daniela Vlčková
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
11.5.2012
 

vytisknout  e-mailem