Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Evropský den proti vloupání

PLZEŇSKÝ KRAJ – Prevence proti vloupání do objektů. 

Cílem kampaně v rámci Evropského dne proti vloupání, který připadá na 21. června,  je upozornit širokou veřejnost na prevenci v oblasti vloupání do nemovitostí a připomenout si rady a doporučení, jak zabezpečit objekt proti vloupání a také jak postupovat, když zjistíme, že se do objektu někdo vloupal. Mnohdy je postup pachatelů jako přes kopírák a samotní majitelé nemovitostí dělají triviální chyby, jako jsou při odchodu neuzamčené vstupní dveře nebo otevřená ventilačka. Při této kampani upozorňujeme na základní postupy, které jsou jednoduché, nic nestojí a mnohdy mohou vloupání zabránit. V letošním roce nám při osvětě této problematiky napomohou čtyři nové informační spoty na téma bezpečného domova. Dnes 21. června se může na poradenském místě veřejnost poradit o vhodném způsobu zabezpečení, a to v ul. Žatecká čp. 8 v Plzni před KLÍČOVÝM CENTREM. 

Této problematice se věnujeme po celý rok, ať už při kontaktní prevenci - besedách, kontrolách chatových oblastí tak při různých preventivních akcích. Rady ohledně zabezpečení objektu  můžete získat na bezplatné aplikaci pod názvem "ZABEZPEČTE SE! ".V rámci tohoto projektu „Zabezpečte se!" byl nově vytvořen informační web na našich policejních stránkách www.policie.cz/zabezpectese, kde jsou k dispozici informace o různých způsobech zabezpečení bytů, bytových domů, rodinných domů, garáží a rekreačních objektů. Pamatujte na to, že domov pro všechny představuje zázemí, soukromí, útočiště, které si musíme opatrovat, a nebudeme se tam cítit bezpečně, pokud nám někdo tento náš prostor naruší. Proto myslete na dodržování jednoduchých pravidel, která se vyplatí dodržovat a zaberou nám jen zlomek našeho času.  




Graf č. 1 - Statistická data majetkové trestné činnosti v r. 2022.


Graf č. 2 -  Statistické výstupy krádeže vloupáním dle statistické klasifikace.


Graf č. 3 - Porovnání statistických dat trestné činnosti krádeže vloupáním za sledované období leden – květen 2022 a leden - květen 2023.

Prevence:

Pokud odcházíte nebo odjíždíte z domova, dodržujte několik pravidel. 

  • Neupozorňujte nikdy na svou nepřítomnost na sociálních sítích a nechlubte se ve svém okolí odjezdem z domova.
  • Nastavte si kontrolu nad svým domovem se sousedy, kteří vám na něj dohlédnou, pravidelně vám budou vybírat poštovní schránku.
  • Nezapomínejte uzamknout všechny vstupy, zavírejte okna, klíče nenechávejte volně dostupné, pod rohožkou ani na jiných "zaručeně tajných" místech. 

    Pokud při svém návratu domů zjistíte, že se k vám někdo vloupal, v žádném případě nevstupujte sami dovnitř. Pachatel může být ještě v domě a vy můžete znehodnotit případné stopy. Neváhejte a ihned volejte na linku 158.

Jak zabezpečit majetek:

  • Prevence proti vloupání se rozhodně vyplatí, je proto důležité o zabezpečení obydlí přemýšlet ideálně již při jeho výstavbě.
  • Pokud to již není možné, doporučujeme s odborníky konzultovat vhodný systém bezpečnostních prvků pro váš byt či dům.
  • Kombinovat lze mechanické zabezpečení - bezpečnostní dveře, zámky, bezpečnostní folie apod. s prvky elektronického zabezpečení s oznamováním například na mobilní telefon - kamery,  alarmy, detektory atd.
  • Mezi mechanické zabezpečení patří bezpečnostní zámky. Je možné si vybrat ze čtyř tříd, vhodné pro vstupní dveře bytů jsou pak výrobky 3. bezpečnostní třídy. Před mechanickým poškozením chrání také bezpečnostní kování a v neposlední řadě jsou klíčové bezpečnostní dveře, které by ideálně měly být z 3. bezpečnostní třídy. Velkým pomocníkem jsou také zárubně proti roztažení.
  • Pokud zvažujete nákup bezpečnostních prvků bez odborné pomoci, rozhodně vždy volte certifikované výrobky.
  • U domu nenechávejte volně odložené nářadí a žebříky ze zahrady - nejenže vám mohou být odcizeny, ale mohou být použity ke vniknutí do obydlí. V případě domů je vhodné dobré osvětlení. 
  • Základem prevence jsou také dobré vztahy se sousedy, všímání si pohybu cizích osob v domě nebo okolí. A do své domácnosti pusťte pouze známé nebo důvěryhodné osoby.

kpt. Bc. Hana Kroftová
20. června 2023

Odkazy do noveho okna

Evropský den proti vloupání - Plzeň

Evropský den proti vloupání - Plzeň 

Detailní náhled

Evropský den proti vloupání - Plzeň

Evropský den proti vloupání - Plzeň 

Detailní náhled

Evropský den proti vloupání - Plzeň

Evropský den proti vloupání - Plzeň 

Detailní náhled

Evropský den proti vloupání - Plzeň

Evropský den proti vloupání - Plzeň 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem