Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Exotická zvířata se vrátila zpět do terárií

LIBEREC Libereckým kriminalistům se podařily objasnit kuriózní krádeže. 

Libereckým kriminalistům se v minulých dnech podařily objasnit krádeže, které jsou spíše ojedinělé, ale i kuriózní zároveň, a to krádeže exotických zvířat. Od konce roku 2008 do současné doby registrovali policisté sedm případů, při nichž z prodejen zverimexu zmizelo celkem patnáct kusů exotických zvířat za téměř 80 tisíc korun. Ve dvou případech ze zverimexu Tropic ve městě, k ostatní krádežím došlo ve zverimexu - v prodejně ZOO - v OC Globus. Všechny krádeže byly provedeny za provozu.

Seznam odcizených exotických zvířat:                                           
ještěrka.jpg ještěrka.jpg
želva1.jpg želva1.jpg
Rok 2008 (3 případy)    
2x Krajta pestrá
1x Chameleón jemenský

Rok 2009 (4 případy)
4x Agama vousatá
1x Bazilišek
3x Agama kočičinská
1x Veleštír císařský
3x Exotické želvy

Kriminalistům se díky jinému případu podařilo všechny tyto krádeže objasnit. V ZC Babylon byl koncem února zadržen ostrahou mladík, který se vloupal do stánku s občerstvením. Poté, co byl předán policistům, vyšlo najevo, že se podílel i na krádežích zvířat. Do dvou dnů se pak kriminalistům podařilo zadržet i hlavního podezřelého, 24 mladého muže z Děčínska. Toho zadrželi v centru Liberce, přičemž zjistili, že je celostátně hledán. Nenastoupil totiž výkon trestu odnětí svobody pro majetkovou trestnou činnost, a proto byl na něho vydán příkaz k zatčení a dodání do výkonu trestu. Poté, co byl mladík eskortován do věznice, byl vyslechnut k dosud neobjasněným případům krádeží exotických zvířat. Na základě zjištěných skutečností ho pak policejní komisař obvinil z trestného činu krádeže a poškozování cizí věci, mladík, který byl zadržen při vloupání do stánku, byl mimo jiné obviněn i z podílnictví na krádežích zvířat.

Jak sám obviněný uvedl, zvířata kradl z důvodů získání peněz pro svoji potřebu. Zvířata kradl vždy za provozu, kdy spolupodílník zabavil obsluhu a 24 letý mladík mezitím poškodil zámky na teráriích a zvířata kradl. Ty pak z prodejny pronesl ukryté v kapsách nebo pod bundou. Kuriózním způsobem odcizil ve dvou případech hady - Krajty pestré. Před krádeží si koupil dvě misky na psí granule a dřevěné kuchyňské kleště. Těmi hada vyndal z terária a uschoval ho mezi dvě misky.

Kriminalistům se podařilo objasnit nejen to, kdo zvířata kradl a kdo je spolupodílníkem, ale také většinu zvířat našli a zajistlili. Ty pachatel prodával v jiných zverimexech v Liberci. Tato zvířata jsou již zpátky v "domovských" zverimexech a při jejich převozu policistům pomáhali i zaměstnanci libereckého útulku. Podařilo se zajistit všechny ještěrky, baziliška, krajtu, agamu vousatou a všechny želvy. Ty byly zajištěny u chovatele, kterému je obviněný prodal. Věděl totiž, že želvy patří mezi registrovaná zvířata, a proto je prodal mimo zverimex za částku dva tisíce korun (jejich cena se blížila 20 tisícům korunám). Obviněný také uvedl, že zvířata má rád a dobře o ně pečoval.

Až si 24 letý mladík odpyká trest, který nyní  "nedobrovolně" nastoupil,  hrozí mu další trest za krádeže exotických zvířat, z nichž byl obviněn. Hrozí mu tak další tři roky pobytu ve vězení.

 

Vlasta Suchánková
pislbc@mvcr.cz    974 466 207

vytisknout  e-mailem