Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Falešná advokátka

Frýdek-Místek- Před dvěma léty obvinili policisté osmatřicetiletou ženu, že se vydávala za advokátku, ačkoliv nevystudovala žádnou vysokou školu, natož právnickou a nemohla tudíž složit ani advokátní zkoušky.  

            Přesto si však před jméno připsala titul Mgr. a vykonávala advokátní praxi, za kterou inkasovala od svých klientů i desetitisícové částky. Policisté ji za to obvinili z trestného činu nedovoleného podnikání. Při výslechu policistům uvedla, že vystudovala vysokou školu, někde v Anglii, na přesné jméno školy si však nedokázala vzpomenout a diplom nemohla údajně najít. K překvapení všech však přinesla k soudu vysokoškolský diplom, podle nějž absolvovala již před deseti lety Akademickou právní univerzitu v Moskvě. Když policisté prověřovali původ diplomu nestačili se divit. Cestou právní pomoci zjistili od ruské milice, že žena tohoto jména údajně nikdy na této škole nestudovala. Diplom sice je na skutečném státním blanketu, razítko školy je však údajně padělané, chybné má být i jméno rektora školy a datum vykonání státní závěrečné zkoušky.
Osmatřicetiletá žena se dokonce pokusila svůj diplom legalizovat, když požádala Masarykovu univerzitu v Brně o uznání zahraničního vysokoškolského vzdělání a kvalifikace. To však tato univerzita odmítla. Žena byla před půl rokem pravomocně odsouzena za nedovolené podnikání podmíněným trestem odnětí svobody, nyní ji hrozí další dva roky za padělání a pozměňování veřejné listiny.

Ivan Žurovec
8. března 2011
 

vytisknout  e-mailem