Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Falešná bankovka

Jeseník - Po roce se objevila opět stejná série falešné bankovky 

 

Během minulého týdne se na Jesenicku objevila další falešná bankovka. Tento případ je však dost odlišný od těch ostatních. Falešná bankovka nominální hodnoty 1.000 Kč totiž více jak rok ležela uschována v pokladně jedné prodejny. Prodavačka, která ji přijala do tržby, ji odložila od všech ostatních. Myslela si, že se ještě později někdo pokusí podobnou měnu u ní v obchodě udat. Až pak byla rozhodnuta zavolat policii. Nikdo se ale neobjevil. Před nedávnem na bankovku při úklidu narazila. Názorně ji ukázala 18leté brigádnici, aby věděla, na co si má dát pozor. Protože prodavačce dívka slíbila, že si falešnou bankovku schová nebo ji později zničí, úlovek jí přenechala.

Bohužel jak dívka slíbila, tak neudělala. S mladší kamarádkou se domluvily, že peníze zkusí někde udat. První v Jeseníku poprosily dva klučiny, zda by nešli koupit jídlo do restaurace. Bankovku jim však číšník nevzal a chtěl zaplatit jinými penězi. Proto to dívky zkusily ještě jednou. Na náměstí potkaly další kamarádku, kterou poprosily, zda by jim v trafice nekoupila cigarety. Výmluva byla věrohodná. Mladistvým tabákové výrobky neprodávají. Prodavač byl velmi všímavý. Hned zaznamenal, že s bankovkou není vše v pořádku a o všem informoval policii.

Platidlo stejné série nebylo pro policisty neznámé. O prázdninách loňského roku se vyskytly hned čtyři bankovky na různých místech České republiky, které byly vyrobeny ve stejné várce.

Policisté apelují na všechny občany, aby každý nález falešné bankovky ihned oznámili. Včasnou odezvou tak mohou přispět k odhalení pachatele a zabránit dalšímu znehodnocování měny.

 

por. Ing. Tereza Neubauerová

21. listopadu 2011

vytisknout  e-mailem