Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Falešné bankovky

Nastávají vánoční svátky, kdy většina našich občanů začíná vybírat a nakupovat dárky pro své blízké.  

Právě této chvíle, kdy zaměstnanci obchodů přebírají od zákazníků bankovky vyšší nominální hodnoty, využívají pachatelé trestné činnosti, kteří se snaží v ruchu nakupování rozměnit falešné platební prostředky.
 
Touto závažnou trestnou činností se zabývá Služba kriminální policie a vyšetřování Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje, která za deset měsíců letošního roku eviduje v našem kraji 106 případů útoku na domácí a zahraniční měnu, kdy tímto protiprávním jednáním byla způsobena škoda v celkové výši 187 000 korun.

Pachatelé výše uvedené trestné činnosti se zaměřují na falzifikaci domácí měny v nominální hodnotě 2000 Kč, 1000 Kč a 500 Kč. V poslední době se objevila i falešná zahraniční měna v nominální hodnotě 100 €.

Právě případ padělání domácí měny šetří krajští kriminalisté ze dne 25. 11. 2010, kdy neznámý pachatel v novinovém stánku na ulici K. Sedláka v Litovli zaplatil zboží falešnou bankovkou v nominální hodnotě 1 tisíc korun.

Další případ se odehrál 27. 11. 2010, kdy šestapadesátiletá zaměstnankyně supermarketu na ulici Rolsberská v Olomouci objevila falešnou bankovku v nominální hodnotě 2 tisíce korun.

V případě dopadení hrozí pachatelům za zločin Padělání a pozměnění peněz trest odnětí svobody až na osm let.

Z policejního šetření vyplývá, že pachatelé této trestné činnosti si vybírají záměrně místa, kde je velká fluktuace zákazníků, aby zaměstnanci neměli možnost si bezpečnostní prvky bankovky pečlivě prohlédnout.
 
Na základě tohoto poznatku Policie České republiky vyzývá zaměstnance firem, kteří přijímají platební hotovost, aby byli v podobných případech obezřetní a podezřelé jednání ohlásili na linku 158.

Ochranné bezpečnostní prvky jednotlivých bankovek může veřejnost zhlédnout na oficiálních internetových stránkách České národní banky. 

por. Mgr. Michal Pižurin 

29. 11. 2010

 

vytisknout  e-mailem