Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Falešnému bankéři naletěla žena

PRAHA VENKOV-ZÁPAD – Podvedená dobrovolně poslala na „bezpečné“ účty téměř tři sta tisíc. 

Kriminalisté se zabývají případem falešného bankéře, za něhož se vydával neznámý pachatel. Tomu se podařilo vystrašit ženu pod legendou napadení jejího účtu, kdy může přijít o veškeré své peníze. Od té chvíle se žena řídila instrukcemi a přišla o nemalé peníze.

Neznámý muž telefonicky kontaktoval 57letou ženu, které se představil jako zaměstnanec bezpečnostního oddělení banky a volá jí kvůli tomu, že jí někdo napadl účet a je potřeba v tomto udělat kroky, aby nepřišla o peníze. Žena z obavy, že by mohla přijít o veškeré své finance, postupovala poctivě podle pokynů „ochotného bankovního rádce“. 

První instrukcí byla ta, že je nutné převést veškeré peníze na bezpečné bankovní účty, které jí zřídil s tím, že ji budou všechny vráceny. Žena rádoby bankéře do posledního bodu poslechla a čekala na další telefonát, kdy se měla domluvit s bezpečnostním zaměstnancem banky na vrácení všech finančních prostředků. To se ale nestalo a poškozené v tu chvíli došlo, že se zřejmě stala obětí podvodu. Poté o všem kontaktovala banku a policii. 

Poškozená naletěla zkušenému podvodníkovi, kvůli němuž a její důvěřivosti přišla o 280 tisíc korun českých.

Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu. Pachateli v případě jeho zjištění hrozí až osmiletý trest odnětí svobody.

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
26. ledna 2024

vytisknout  e-mailem