Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Falešní policisté znovu na scéně

Kriminalistům ze Služby kriminální policie a vyšetřování Obvodního ředitelství policie Praha I se v těchto dnech podařilo zadržet dva občany Rumunska, kteří jsou důvodně podezřelí ze spáchání několika případů trestného činu krádeže na zahraničních turistech. Oba tak navázali na sérii podobných případů, které kriminalisté v Praze řešili již v minulých letech.  

S vyšetřováním tohoto druhu trestné činnosti mají kriminalisté své zkušenosti. Případy tzv. „falešných policistů“, ve kterých se obě´tmi stávají především zahraniční turisté, řešili již v minulosti. Pachateli byli pokaždé občané Rumunska. Vymyšlený měli i stejný postup, stanoveny stejné role. Jeden z nich se vydával za turistu. S mapou v ruce kontaktoval vytipované zahraniční návštěvníky Prahy a ptal se jich na cestu. Po chvíli se ke skupině připojil jeho společník, který se buď slovně, anebo za použití nějaké kartičky či blíže nespecifikovaného průkazu prohlásil za policistu. Po turistech požadoval, aby mu předložili peněženky a ukázali obsah kapes za účelem „pátrání“ po falešných bankovkách, drogách, pravosti dokladů totožnosti, platebních karet, apod. Aby zvýšil jejich důvěru, provedl tuto „kontrolu“ nejprve u svého společníka. Ten po jejím provedení z místa odešel. Falešný policista následně kontroloval zahraniční turisty, kteří hned poté, co z místa odešel, zjistili, že jim byla odcizena část jejich finanční hotovosti, v některých případech i platební karta. Vylákat PIN kód nebyl pro pachatele žádný problém. Následně provedli neoprávněný výběr z bankomatu a obohatili se tak o nemalé finanční částky.

Vzhledem k tomu, že k této trestné činnosti docházelo především v centru Prahy, zabývali se jí pracovníci 3. oddělení Odboru obecné kriminality Služby kriminální policie a vyšetřování Praha I. Těm se také podařilo tyto případy úspěšně objasnit. Několik pachatelů této trestné činnosti dopadli již v letech 2005 až 2006. Všichni obvinění byli rozhodnutím soudu odsouzeni k odnětí svobody od jednoho roku do pěti let s následným vyhoštěním z území České republiky na dobu neurčitou. Poté tato trestná činnost ustala. Objevila se opět na počátku roku 2009.

Od té doby se případy s podobným scénářem začaly opět množit. Postupem času se jejich počet vyšplhal až na dvacítku. Operativním šetřením kriminalistů z policejního obvodu Praha I bylo prováděno intenzivní šetření, které vedlo ke zjištění totožnosti podezřelých osob, míst jejich výskytu, apod. Byly vyhodnocovány veškeré poznatky, prováděny rekognice, tzv. znovupoznání osob, dle fotografií s poškozenými a další šetření. Ve věci byla navázána úzká spolupráce s rumunskou policií, Europolem a kriminalisty z Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy, Služby kriminální policie a vyšetřování.

Po nashromáždění dostatečného množství důkazního materiálu byly v sobotu dne 16. května 2009 provedeny operativní úkony, které vedly k zadržení obou podezřelých osob. Jednalo se o pětačtyřicetiletého muže, který se při trestné činnosti vydával za „policistu“, a jeho čtyřiatřicetiletého společníka, který při trestné činnosti figuroval jako „turista“. Oba jsou občané Rumunska. Byli obviněni ze čtyř spáchaných skutků, ve kterých se dopustili trestného činu krádeže, neoprávněné držení platební karty a poškozování cizích práv, u kterých je trestní sazba až na tři roky odnětí svobody, a způsobili tak škodu ve výši téměř 100 tisíc korun. V neděli dne 17. května 2009 byli oba obvinění dodáni do cely předběžného zadržení s návrhem na vzetí do vazby. Vyšetřování tím ale není ukončeno, nelze totiž vyloučit, že trestní stíhání obou obviněných bude rozšířeno ještě o další skutky.

vytisknout  e-mailem