Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Falešný bankéř nikdy nespí

CHOMUTOVSKO - Kvůli strachu o úspory přišla o 50 tisíc. 

Podvodníci, kteří lidem kradou peníze z jejich bankovních účtů, o sobě dávají neustále vědět novými případy. Přestože policisté, bankovní ústavy, i média před podvodnými praktikami opakovaně varují, stále se najdou lidé, kteří podvodníkům uvěří a přijdou tak často o nemalé částky.

Další z takových příběhů se odehrál v minulých dnech v Chomutově. Na policisty se obrátila 62letá žena, která tímto způsobem přišla o bezmála 50 tisíc korun. Dotyčné nejprve zavolal muž, který se představil jako pracovník České národní banky a sdělil jí, že její bankovní účet byl právě napaden hackery, kteří chtějí z jejího účtu ukrást peníze. Dále řekl, že ji předá odborníkovi a hovor ukončil.

Následovalo několik dalších hovorů s údajným odborníkem z ČNB, který jí zopakoval, že její účet byl skutečně napaden a pokud ihned nepřevede peníze na bezpečnostní účty, tak o ně přijde. Hovor byl opakovaně přerušován, podle muže prý kvůli špatnému signálu. V průběhu telefonické komunikace dotyčný ženu přiměl, aby si do svého mobilu nainstalovala aplikaci AnyDesk, pomocí které jí prý zabezpečí účet. Ve skutečnosti se však jedná o software, který umožňuje připojit se na vzdálené zařízení (například počítač nebo mobilní telefon) a ovládat ho. Žena pod tlakem a ze strachu, že přijde o úspory, program tedy nainstalovala a plnila i další telefonické pokyny. Mimo jiné zadávala PIN ke svému bankovnímu účtu, nebo před objektiv telefonu nastavila z obou stran svou platební kartu. Dále na výzvu údajného bankovního „odborníka“ prostřednictvím mobilní aplikace své banky navýšila limit pro platby a postupně zadala tři platby v celkové výši téměř 50 tisíc korun. Když během hovoru vyjádřila pochybnosti, muž ji přesvědčoval, že musí v odesílání peněz pokračovat, aby její účet nebyl v ohrožení. Pro její ujištění prý předal číslo policistovi, který jí vše vysvětlí. Na hovor s údajným policistou však již nedošlo, protože toto volání žena nepřijala. V tu chvíli totiž už tušila, že jde o podvod a zavolala do své banky, aby její účet zablokovali. Převody dalších peněz se tedy již neuskutečnily, avšak neznámý pachatel připravil poškozenou o necelých 50 tisíc korun.

Policisté znovu v této souvislosti radí

Nereagujte na telefonní hovory, SMS zprávy, e-maily, kde se vás někdo pokouší vmanipulovat do situace, že jsou vaše finanční prostředky v ohrožení a vy musíte udělat další kroky pro jejich záchranu. Kdyby byly vaše peníze v ohrožení, tak banka sama zareaguje a učiní další opatření. V případě pochybností vždy kontaktujte svou banku. Pokud vás shora naznačeným způsobem již někdo kontaktoval, neváhejte se rovněž obrátit na tísňovou linku Policie České republiky na čísle 158 a celou záležitost oznamte.

V žádném případě nesdělujte k vaší osobě žádné citlivé údaje ani bezpečností údaje z vaší platební karty, nebo přístupové údaje k online bankovnictví.

Nikdy nikomu nesdělujte a ani nepřeposílejte bezpečnostní / autorizační kód, který vám přišel formou SMS zprávy.

Nikdy nikomu podezřelému neumožňujte vzdálený přístup do vašeho počítače.

Sledujte a pečlivě čtěte informace od vaší banky v internetovém bankovnictví.

Při každém vstupu do internetového bankovnictví kontrolujte, zda odpovídá doména přihlašovací stránky. Toto platí vždy, když někam zadáváte své osobní nebo přihlašovací údaje.

Aktualizovat software, antivirový program, firewall.

Buďte neustále ostražití, protože i vy se můžete stát cílem podobného podvodného jednání.

por. Mgr. Miroslava Glogovská
tisková mluvčí
Chomutov 12. ledna 2023

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem