Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Falešný bankéř úřadoval, a nejen on

České Budějovice - Podvodníci řádili. Přišli si na desítky tisíc korun. 

Českobudějovičtí policisté šetří hned dva případy podvodného jednání. Poslední říjnový den přišla o více jak padesát tisíc korun žena, která prodávala boty přes jednu známou mobilní aplikaci. Kontaktoval ji neznámý pachatel, který ji zaslal e-mail obsahující odkaz na dokončení  prodeje. Poškozená ho vyplnila a za pomoci hesla, které obdržela na mobilní telefon se přihlásila do svého internetového bankovnictví,  a tak umožnila přístup ke svému účtu neznámému pachateli. Ten začal operovat. Ze spořícího účtu si na ten běžný převedl bezmála sto tisíc korun a započala série transakcí, kdy peníze poškozené putovaly na účet neznámého pachatele. Když žena zjistila co se děje, informovala banku a účet zablokovala. I tak se stihl podezřelý obohatit o více jak padesát tisíc korun. 

Další scénář případu je už známý. Na e-mail poškozeného přišel odkaz od bankovního institutu, na který poškozený klikl a byl přesměrován do svého internetového bankovnictví, kam se přihlásil. Údaje tak poskytl podezřelému a ten se dostal na účet poškozeného, kde provedl dvě transakce a poškozený přišel o více jak sedmdesát tisíc korun. Podezřelý poškozeného následně telefonicky kontaktoval s tím, že účet byl napaden a za jeho součinnosti účet zablokoval a požádal o novou debetní kartu. 

Znovu apelujeme na širokou veřejnost. Nereagujte na odkazy ve vašich e-mailech, vždy kontaktujte přímo banku a veškeré pochybosti si hned ověřte. Nezadávejte nikam své přihlašovací údaje do bankovnictví. Využívejte pouze své známé a ověřené aplikace mobilních bankonvnictví. 

kpt. Lenka Krausová, krpc.pio@pcr.cz

3.listopadu 2023

vytisknout  e-mailem