Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Falešný bankéř zase úřadoval

OLOMOUC - Podvodník muže přesvědčil, ať přepošle svoje peníze na "bezpečný" účet. 

V pátek 14. června se na olomoucké policisty obrátil 67letý muž, který se stal obětí „falešného bankéře“.
Téhož dne v ranních hodinách jej telefonicky kontaktovala žena, která se představila jako pracovnice banky, u které má účet. Volající mu sdělila, že na jejich pobočku přišel muž, který si na jeho osobu chtěl vzít úvěr. Jelikož se jim toto jednání zdálo podezřelé, celou věc proto prověřují. Následně muže přepojila na dalšího pracovníka, který poškozenému nabídl, že mu může na pár měsíců zmrazit účet, nebo ať své peníze přepošle na bezpečný účet. Senior byl sice nedůvěřivý, ale podvodníci jej dokázali různými praktikami přesvědčit. Muž postupoval přesně podle pokynů a v několika platbách odeslal ze svého účtu finanční prostředky ve výši přes 200 tisíc korun.
Jelikož se mu toto jednání pořád nepozdávalo, obrátil se telefonicky na svoji banku. Pracovnice banky zablokovala celý účet a jednu platbu ve výši 25 tisíc korun se jí dokonce podařilo stornovat. Poškozený tak přišel o bezmála 200 tisíc korun.

Policisté případ prověřují pro podezření ze spáchání přečinu podvod. V případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí pachateli trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest.

por. Mgr. Ivana Skoupilová
17. června 2024

vytisknout  e-mailem