Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Falešný dodavatel zboží

Policisté pátrají po pachateli, který vylákal tisíce korun z důvěřivých zaměstnanců. 

Policisté z místního oddělení Karlín přijali v úterý 14. května kolem poledne hned dvě oznámení, která si byla velmi podobná. Poškození, coby zaměstnanci obchodů shodně uvedli, že je v provozovně navštívil asi čtyřicetiletý muž, který jim sdělil, že přivezl objednané zboží. „Dodavatel“ jednal tak, aby nevznikly jakékoliv pochybnosti ze strany zaměstnanců. Zavolal majiteli provozovny a oslovoval ho jménem. Sdělil mu informaci, že je na místě i se zbožím, které stačí už jen zaplatit, a bude vydáno. Jeho konání bylo pro zaměstnance podniku natolik přesvědčivé, že mu bez okolků požadovanou částku vydali a čekali, až zaplacené zboží i s fakturou přinese. Avšak marně. To, že naletěli podvodníkovi, zjistili po následném hovoru se šéfem, který o dodávce zboží nic nevěděl.

Karlínští policisté prošetřováním celého případu zjistili, že obdobné případy evidují i kolegové na Rakovnicku a Mostecku. I tam navštívil povedený dodavatel zboží tamní prodejny a stejně, jako ve výše uvedených případech „napálil“ zaměstnance obdobně smyšleným příběhem o dodávce objednaného zboží, za které vyinkasoval finanční částky.

Celková škoda, kterou způsobil, dosáhla bezmála deseti tisíc korun.

V souvislosti s těmito případy pátráme po totožnosti muže, který je zachycen na záznamech z bezpečnostních kamer. Je pravděpodobné, že by nám svým svědectvím mohl pomoci k objasnění těchto případů. Pokud ho poznáváte, nebo víte, kde by se mohl nacházet, kontaktujte linku tísňového volání 158.

Celá událost je prošetřována pro podezření z trestného činu podvod.

Pokud máte podobnou zkušenost, dostavte se na nejbližší policejní služebnu k podání oznámení, nebo kontaktujte policisty na tísňové lince 158.

por. Mgr. Jan Rybanský -  4. června 2019

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem