Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Falešný dopis energetické společnosti zaplavil náchodské sídliště

NÁCHODSKO – Kdo dostal výzvu o zaplacení nedoplatku, ať se přihlásí policii a nic neplatí. 

Policisté z obvodního oddělení v Náchodě vyšetřují podezření z podvodu s platbami za údajné nedoplatky odběru elektřiny. V průběhu měsíce srpna 2013 dostali někteří obyvatelé náchodského sídliště Plhov výzvu, aby zaplatili drobný nedoplatek elektřiny. policie-znak na košili
V dopise, který je k zaplacení vyzýval, se autor omlouval za interní chybu systému společnosti a požadoval zaplacení částky 480 korun, kterou měl adresát zaplatit na uvedené číslo účtu do určitého data.
 
Kromě seriózně vyhlížejících formulací a citací zákonů o energiích a financích, dále pisatel použil na domnělého dlužníka opravdu důmyslný nátlak. Pokud nezaplatí do uvedeného data, bude mu částka automaticky připočtena k dalšímu vyúčtování, ovšem společně s peněžní sankcí ve výši 150 korun.
 
Společnost Skupiny ČEZ, jejímž jménem byla výzva zaslána, se však k autorství dopisu nehlásí a upozorňuje, že muž uvedený v dopise jako pověřená osoba a podepisující se jménem Ing. Petr Panta, v této ani v jiné společnosti Skupiny ČEZ nikdy nepracoval a nemá žádná oprávnění za ně jakkoli vystupovat.
 
Policisté nyní prošetřují, kolika lidem byla výzva o zaplacení zaslána a žádají všechny odběratele elektřiny, nejen ze sídliště Plhov, aby požadované peníze rozhodně neplatili a obdržení dopisu s výše popsanou výzvou ohlásili, nejlépe na Obvodním oddělení Policie ČR v Náchodě, kde skutek dokumentují. Podvodné dopisy byly zachyceny zatím pouze ve jmenované náchodské lokalitě, je však možné, že podvodník se pokusí nebo se již pokusil získat peníze stejným způsobem i jinde.
 
Policisté občanům doporučují nejprve vždy situaci ověřit na oficiálních zákaznických linkách či webových stránkách nebo v kancelářích firem, které energetické či jiné služby, poskytují.
 
por. Mgr. Eva Prachařová
30.8.2013 v 9.00 hodin

vytisknout  e-mailem