Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Falešný energetik obchází Semilsko, v ohrožení jsou senioři

SEMILSKO - Dvě seniorky navštívil během včerejšího odpoledne neznámý podvodník. 

Policisté z obvodního oddělení v Semilech přijali v průběhu jednoho odpoledne dvě oznámení na neznámého podvodníka, který se včera pohyboval v Semilech v lokalitě Podmoklice. Zde mezi 13. a 14. hodinou navštívil domácnost dvou seniorek ve věku 77 a 80 let, kterým se představil jako zaměstnanec energetických závodů.

Ten si kolem 13. hodiny si vyhlédl v Nádražní ulici v Semilech 80letou ženu, které se vracela domů z nákupu společně se svým psem. V domě, kde bydlí, ji pak doběhl a sdělil jí, že jí nese přeplatek z vyúčtování za odběr elektřiny ve výši 2 000 korun. Ve chvíli, kdy žena odemkla dveře a vpustila do bytu psa, tam společně s ním vběhnul i "energetik". Paní bylo jasné, že tu není něco v pořádku a začala být ostražitá. Nijak se nenechala ovlivnit příslibem vyplacení 2 000 korun a uvažovala racionálně. Když "energetik" vytáhl pětitisícovou bankovku a žádal ji o vrácení 3 000 korun, řekla mu, že je nemá. Lhala. Do policejního protokolu později uvedla, že si v tom momentě vzpomněla na televizní reportáže, které před podobnými podvoníky varují a byla si jistá, že jeden takový právě stojí před ní. Dokonce mu to  řekla do očí. On na to ze sebe vykoktal, že jí může ukázat zaměstnanecký průkaz, ale potom byt promptně opustil. Naštěstí si odtud nestačil  s sebou nic vzít. Seniorka i přesto okamžitě volala tísňovou linku 158 a na podezřelého muže nás upozornila.falešný energetik ze Semilskafalešný energetik ze Semilska

Falešný energetik navštívil svou druhou oběť kolem 14. hodiny. Tentokrát vsadil na moment překvapení a bohužel mu jeho taktika vyšla. U 77leté paní zazvonil na domovní dveře a ona mu otevřela v domnění, že za nimi stojí  syn. Představil se jí  jako zaměstnanec energetických závodů a bez pozvání vpadl do jejího bytu, kde se choval jako doma. V tomto případě předstíral, že kontroluje elektrické rozvody. Když pak majitelku bytu poslal do obýváku, aby kvůli měření vypnula televizi,  a ocitl se na chvíli bez dozoru, popadl v kuchyni dvě peněženky s koženým pouzdrem a i s lupem zmizel. Získal tak hotovost 27 800 korun a doklady. V jeho rukách bohužel skončila spolu s peněženkou i fotografie zesnulého manžela seniorky, což ji rozesmutnělo nejvíce. I ona potom kontaktovala tísňovou linku Policie ČR.

Policisté se případu od včerejšího odpoledne velmi intenzivně věnují a na základě získaných poznatků vytvořili pravděpodobný portrét falešného energetika, který v článku zveřejňujeme. Pokud můžete  pomoci s identifikací tohoto muže, volejte prosím bezplatnou tísňovou linku Policie ČR 158.  Hledaný podvodník je muž mezi 40 až 50 lety, spíše štíhlé postavy. Má světlé oči a světle hnědé, krátké vlasy. Mluví česky bez akcentu nebo řečové vady. V jedné domácnosti nosil diotrické brýle, v druhé nikoliv.

Samotný ČEZ upozorňuje své zákazníky na to, že jejich zaměstnanci v terénu nikdy nevybírají od klientů peníze v hotovosti a také hotovost nikdy nevyplácí. Mezi firmou ČEZ a zákazníky je možný jen bezhotovostní platební styk. O návštěvě techniků v domácnostech informuje ČEZ své klienty dopisem nebo fakturou. Zaměstnanci ČEZU, kteří se pohybují v terénu,  mají  plnou moc a prokazují se služebním průkazem s fotografií. Jejich automobily a služební oblečení jsou označeny logem.

Tolik informace ČEZU. Důležité je především to, aby osaměle žijící senioři do svých domácností nevpouštěli žádné cizí osoby. Včera se podvodník představil jako energetik a zítra se je bude  snažit  přesvědčit o tom, že je zaměstnancem zdravotní pojišťovny  nebo jiné instituce. Seriózní firmy a služby o svých návštěvách v domácnostech dávají seniorům vědět předem a důvěryhodně. Ale i v takových případech mohou senioři požádat někoho blízkého, aby s nimi doma v danou dobu byl,  a vše proběhlo v pořádku.  Pokud bude u dveří seniorů neodbytně zvonit zvonek  nebo jim bude cizí člověk bouchat na dveře, doporučujeme jim,  aby okamžitě volali naši bezplatnou  tísňovou linku 158. My si tyto návštěvy prověříme.

24. 8. 2017
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

falešný energetik ze Semilska

falešný energetik ze Semilska 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem