Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Falešný internetový obchod už neexistuje

NÁCHODSKO – Naletěl podvodníkům na síti 

klavesniceIlustrační foto/Policie ČR
O tom, že v prostředí internetu kromě poctivých prodejců lze najít i ty nepoctivé již nikdo nepochybuje. Bohužel čím dál častěji se stává, že podvodníci nejen nabízejí k prodeji jednotlivé zboží, za které inkasují peníze a potom jej nepošlou, ale že založí rovnou celý obchod. Postup je pak stejný, nalákají zákazníky na dobré ceny nabízeného zboží nejrůznějšího sortimentu, nejčastěji elektroniky, nechají si poslat peníze za objednávky, zboží však nikdy nepošlou. Po čase pak firma přestane odpovídat na veškerou korespondenci a „zmizí“.
 
Oznámení o jednom takovém případu přijali policisté od místního občana v Novém Městě nad Metují. Přišel oznámit, že si dne 12. ledna 2015 prostřednictvím internetového obchodu objednal elektroniku v hodnotě devíti a půl tisíce korun. Peníze odeslal na účet, zboží mu ale nebylo doručeno a firma přestala komunikovat. Muž pojal podezření, že s internetovým obchodem není něco v pořádku, a podíval se na firmu blíže na různých stránkách, kde jsou publikovány falešné a podvodné firmy. Nález jména té "svojí" firmy na těchto stránkách i uveřejněné recenze ho jen utvrdily v obavě, že se stal obětí podvodníků. Obchod se sídlem ve Zlíně, z něhož si objednal zboží, tam totiž lidé prezentovali jako falešný internetový obchod, jehož existenci a konání už vyšetřuje místní policie. 
 
Policisté přijali jeho oznámení a případ vyšetřují jako přečin podvodu. Znovu přitom varují před nabídkami výhodné koupě levného zboží, ať už se jedná o nákup na inzerát či nabídku internetového obchodu. Zejména je užitečné si internetový obchod nejprve prověřit na důvěryhodných stránkách, jak dlouho existuje, zda na něj zákazníci napsali nějaké recenze a jaké. Pár minut takového informativního surfování se všem rozhodně vyplatí.
 
por. Mgr. Eva Prachařová
20. 1. 2015 ve 12.10 hodin

vytisknout  e-mailem