Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Falešný magistr

Havířov - muž se vydával za vysokoškoláka zastupující renomovanou společnost.... 

Havířov - 5.3. až 18.3.

Havířovská kriminálka má muže, který zneužil důvěry seniorů. Zadržený 39letý muž během deseti dnů podvedl tři seniory ve věku 72, 73 a 74 let. Do bytu se vždy dostal pod legendou...jako pracovník společnosti RWE nabízel výhodné služby odběru elektřiny a plynu.

V prvním březnovém týdnů navštívil v bytě 74letou ženu, kterou přesvědčil, že má nevýhodnou smlouvu se společností a má nesrovnalosti s vyúčtováním. Podezřelý muž se vydával za vysokoškoláka s titulem magistr a starou paní přesvědčil o sepsání nové smlouvy. Vzápětí požádal o zálohu ve výši 500 Kč. Před svým odchodem si domluvil další schůzku, měl přinést, podle jeho slov, originál smlouvy. Takových návštěv absolvoval ještě pět. Pod různými důvody si vždy od ženy odnesl menší hotovost (500 nebo 600 Kč). Tímto způsobem od ženy postupně vylákal celkem 3 721 Kč.

U další seniorky (72) byl jednou a podařilo se mu pod stejnou legendou vylákat 400 Kč. Podezřelý pachatel navštívil i starého muže (73). V bytě jako pracovník společnosti RWE vystupoval celkem třikrát. Postupně od starého pána dostal 13 542 Kč.

K osobě pachatele můžeme říct, že prostředí věznice velmi dobře zná. V minulosti byl již 16x soudně trestán. Dopaden byl díky dobré spolupráci s podvedenými seniory. Kriminalistů poskytli popis a pomohli nám sestavit identikit.

Falešnému magistrovi bylo sděleno podezření ze spáchání podvodu a porušování domovní svobody.

Naše doporučení:

Starším spoluobčanům znovu připomínáme, aby byli opravdu obezřetní. Žádná společnost nikdy nechce po svých klientech cokoliv zaplatit v soukromí. Apelujeme také na rodinné příslušníky, aby poučili své nejstarší členy rodiny o praktikách podvodníků.

por. Mgr. Zlatuše Viačková, zpravodajství 21.3.2012

vytisknout  e-mailem