Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Falešný právník kontaktoval 40letého muže

KUTNOHORSKO - Dědictví se poškozený nedočkal. 

Zdědil jste 12 milionů dolarů po zemřelé z Austrálie... tak nějak zněla slova od falešného právníka, který telefonicky kontaktoval 40letého muže z Kutné Hory. Ač zemřelou neznal, uvěřil, že zdědil více jak 12 milionů dolarů a podle instrukcí se nechal přemluvit z zaplacení 60 tisíc Kč, které měly sloužit k uhrazení poplatků.

O několik dní později naletěl muž podvodníkům znovu. Tentokrát se už nejednalo o dědictví, ale o investování do bitcoinů. Neznámý pachatel muže přemluvil, aby si do svého počítače nainstaloval program pro vzdálený přístup. Pak už si neznámý pachatel ovládal účet poškozeného, jak uznal za vhodné. Mimo toho, že mu z účtu "odebral" 140 tisíc Kč, vzal si navíc na poškozeného úvěr na půl milionu korun, který také odčerpal na jiný účet.

Policisté z Kutné Hory zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací podle §230/1, 3a a trestného činu podvodu podle §209/1,3 trestního zákoníku proti neznámému pachateli. Pokud se podaří pachatele vypátrat, hrozí mu až 5letý pobyt za mřížemi.

kpt. Mgr. Pavel Truxa
tiskový mluvčí
16. června 2023

vytisknout  e-mailem