Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Falešný vnuk se svou žádostí neuspěl

SEMILSKO - Další pokus podvodu na seniorech jsme zaznamenali na Semilsku. 

V pátek v odpoledních hodinách zazvonil  v bytě  89leté ženy z obce Čistá u Horek na Semilsku  telefon, a když ho zvedla, ozvalo se ze sluchátka :  "Ahoj babičko, to jsem já tvůj vnuk". Ženě se na  telefonátu už od počátku něco nezdálo. Hlas svého údajného vnuka vůbec nepoznávala a kromě toho jí její skutečný vnuk neříká  "babičko"  . Během krátkého hovoru se  nad jeho změněmým hlasem pozastavila  a přímo se ho zeptala,  proč mluví tak divně. Na to měl pohotové vysvětlení. Řekl jí, že je nastydlý. Pak se jí z čista jasna zeptal, jestli za ní může přijet, protože by potřeboval půjčit 180 000 korun, které jí  druhý den vrátí.  Jakmile mu seniorka zcela pravdivě odpověděla, že tolik peněz nemá, zavěsil a už se víc neozval. Nepochybně byl z její  odpovědi zklamaný a neměl zájem v další konverzaci pokračovat. Seniorka o podivném telefonátu ještě téhož dne informovala svou dceru a ta zase nás.

Páteční událost je důkazem toho, že podvodníci na osaměle žijící seniory stále útočí a jen tak s tím  nepřestanou. Z toho důvodu je důležité, aby senioři na podobné prosby o peníze po telefonu  vůbec nereagovali. Pokud už je někdo s takovou prosbou osloví, mohou volajícímu nalhat, že se pokusí peníze sehnat a domluvit se na tom, aby jim zavolali později. Hned potom je ale nutné kontaktovat tísňovou linku Policie ČR 158 a policisty o takovém telefonátu informovat, aby mohli  podvodníky identifikovat a případně proti nim zasáhnout. Na seniory tedy velmi apelujeme s tím, aby neuvěřili nikomu, kdo je bude žádat po telefonu o peníze a vyprávět jim při tom  jakoukoukoliv  srdcervoucí historku. Jde jen o citové vydírání !!! Pokud se v takové situaci ocitnou, měli by okamžitě kontaktovat tísňovou linku Policie ČR 158.

Podvodníci, vydávající se po telefonu za vnuky seniorů, o sobě dali vědět také v červnu na Českolipsku a v březnu na Liberecku, tam dokonce žádali od 76leté ženy půl milionu korun. Naštěstí tyto peníze nedostali. Více informací k případům naleznete v odkazech pod článkem.

15. 8. 2017
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem