Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Fanoušci ničili zařízení na stadionu

JIHLAVSKO: Šest osob po skončení fotbalového utkání policisté zajistili 

V souvislosti se včerejším fotbalovým utkáním mezi mužstvy FC Vysočina Jihlava a AC Sparta Praha bylo zadrženo celkem šest fanoušků hostujícího celku. Tyto osoby se na stadionu v sektoru pro hosty dopouštěly protiprávního jednání. V průběhu fotbalového utkání došlo v sektoru hostů k narušení veřejného pořádku. Jeho obnovení řešila bezpečnostní agentura. Policie nebyla požádána o zákrok a na stadionu zasahovat nemusela. Po skončení utkání bylo v této souvislosti zajištěno celkem šest osob. Jednalo se o fanoušky hostujícího celku. Z těchto šesti osob byly tři osoby vzhledem k  jejich podnapilosti umístěny na Protialkoholní záchytnou stanici Jihlava.
 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina připravilo v souvislosti s fotbalovým utkáním  bezpečnostní opatření, do něhož byl zapojen adekvátní počet policistů, a to zejména s ohledem na dosavadní zkušenosti s chováním fanoušků Sparty Praha při jiných prvoligových utkáních. Zápas v Jihlavě byl vyhodnocen jako rizikový. Obavy policistů se potvrdily. Na zápas do Jihlavy přijelo zhruba 350 fanoušků hostujícího celku, z toho bylo pět desítek radikálních fanoušků, kteří při samotném utkání dopouštěli protiprávního jednání.
 
V sektoru vyhrazeném pro diváky hostujícího mužstva došlo před koncem prvního poločasu k agresívnímu chování fanoušků, kteří začali poškozovat majetek. Radikální část fanoušků se snažila prolomit a poškodit plotovou bariéru, což se jim částečně podařilo. Začali vytrhávat plastové  sedačky, poškodili vnitřní zařízení  toalet, házeli různé předměty na členy pořadatelské služby a docházelo i k dalšímu porušování organizačního řádu fotbalového stadionu tím, když fanoušci používali dýmovnice.  Způsobená škoda zatím nebyla ze strany pořadatelů vyčíslena. Z tohoto důvodu jsme po skončení utkání využili našeho zákonného oprávnění a při opouštění sektoru byli diváci hostujícího mužstva ztotožňováni pro potřeby řádného objasnění jejich protiprávního jednání.
 
„Po zhlédnutí audiovizuálních záznamů, které se podařilo získat v průběhu bezpečnostního opatření a po vyhodnocení dalších shromážděných materiálů, bude zjištěné protiprávní jednání dále dokumentováno, a to zejména se zaměřením na skutečnost, zda v některém konkrétním případě nedošlo ke spáchání trestného činu,“ uvedl velitel opatření plk. Mgr. Karel Sehnal.
 
Podle údajů zveřejněných pořadateli, nedělnímu utkání přihlíželo celkem 4 400 diváků, z tohoto počtu bylo přibližně 350 diváků hostujícího mužstva. Nejméně 50 z těchto fanoušků bylo rizikových. Právě tato skupina fanoušků se aktivně podílela na poškozování majetku v sektoru hostů.
 
V lokalitě kolem stadionu se policejním silám podařilo po skončení utkání zabezpečit bezpečnost, veřejný pořádek a ochránit majetek občanů.  Při odchodu fanoušků se podařilo zabránit jejich vzájemnému střetu. V rámci policejního opatření byly nasazeny také pořádkové jednotky Hlavního Města Prahy, které dohlížely zejména na příjezd a odjezd fanoušků AC Sparta Praha a v průběhu celého utkání se podílely na dohledu nad veřejným pořádkem v bezprostřední blízkosti fotbalového stadionu.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
22. říjen 2012

vytisknout  e-mailem