Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Fanoušci se nechovali podle pravidel

KRAJ - Opatření se ukázalo jako opodstatněné 

Bezpečnostní opatření, které měli Královéhradečtí policisté připravené pro utkání FC Hradec Králové a Sparta Praha, se opět ukázalo jako opodstatněné. Utkání bylo s ohledem na avizovanou účast fotbalových hooligans vyhodnoceno jako rizikové. Ve většině řešených případů ale sehrál v chování fanoušků poměrně významnou roli alkohol.
 
Téměř okamžitě po příjezdu největší skupiny příznivců Sparty museli pořádkoví policisté řešit první incident. Hradecký fanoušek totiž přišel před vlakovým nádražím o klubovou čepici. Muž prokazující se symboly Sparty mu ji sebral z hlavy a odešel s ní pryč. Policisté muže zajistili, věc vyřešili jako přestupek proti občanskému soužití a vzhledem k tomu, že fanoušek Sparty byl silně pod vlivem alkoholu, skončil na protialkoholní záchytné stanici. Tam pak skončilo v průběhu odpoledne ještě dalších 5 fanoušků pražského klubu.
 
Celkem museli policisté řešit v průběhu odpoledne 14 přestupků týkající se veřejného pořádku, občanského soužití nebo neuposlechnutí výzvy a 1 trestný čin výtržnictví. Toho se dopustil fanoušek Sparty, když v sektoru hostů ničil sedačky. Ve 14 případech se nezákonného jednání dopustili příznivci Sparty, v jednom případě fanoušek Hradce Králové.
 
Čtyřem fanouškům Sparty policisté uložili blokovou pokutu ve výši 1.000 korun, a to za odpalování pyrotechniky (2x v bezprostřední blízkosti OC Futurum a 1x v sektoru hostů) a pálení hradecké šály přímo v sektoru hostů na stadionu.
 
K tomu, aby zadokumentované přestupky páchané v průběhu utkání vyřešili policisté okamžitě po jeho skončení, využili Královéhradečtí policisté opět operativní techniku. Eliminují tak jednak zákroky přímo na stadionu a s tím spojené další výtržnosti a případné přerušení utkání, ale naopak nezákonné jednání vyřeší ještě dříve, než se tito fanoušci ztratí v davu odcházejících, případně odjedou z města. Jejich ztotožňování a dohledávání je pak samozřejmě velmi složité. Po skončení utkání si na neukázněné fanoušky počkají přímo u východu ze stadionu. K dispozici totiž mají jejich fotografie a videozáznamy dokumentující jejich nezákonné jednání.
 
Hlavním úkolem pro Policii ČR je zamezit protiprávnímu jednání a narušování veřejného pořádku ze strany těch, kteří sportovní utkání berou jako výzvu k páchání protiprávního jednání  a samozřejmě před tímto jednáním uchránit všechny ostatní fanoušky a občany města. A to se Královéhradeckým policistům opět podařilo.
 
mjr. Mgr. Ivana Ježková, 4.4.2015, 19:30

vytisknout  e-mailem