Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Fantom fiktivních internetových nabídek zboží byl odhalen

Frýdecko-Místecko - 71 poškozených se škodou čtvrt milionu korun. 

Modus operandi byl vždy stejný. Přes inzerát nabízel zboží, za které si měl nechat zaplatit předem. Poté přestal s kupujícími komunikovat a zboží nikdy nedodal.

Mravenčí práce frýdecko-místeckých policistů a kriminalistů, zajištění a vyhodnocení důkazních materiálů a podaná vysvětlení osob vedla k objasnění celkem 71 skutků podvodného jednání s celkovou škodou přesahující čtvrt milionu korun. Vzhledem k tomu, že poškozenými jsou lidé napříč celou Českou republikou, probíhaly výslechy osob také ve spolupráci s policisty z jednotlivých krajů. Někteří poškození se na strážce zákona obrátili s oznámením sami, další byli v rámci operativní činnosti policistů dohledáni. Frýdecko-místečtí kriminalisté sdělili 29letému muži z Jihomoravského kraje obvinění ze spáchání přečinu podvodu.

Je mu kladeno za vinu, že měl během deseti měsíců na různých inzertních internetových portálech nabízet pod svým skutečným jménem, ale také dalšími smyšlenými jmény, různé zboží. Jednalo se nejčastěji o herní konzole, hry, léčivý přípravek a také palivové dříví. Se zájemci o koupi se měl vždy domluvit na záloze či platbě předem. Po zaslání peněz na účet se však poškození objednaného artiklu nikdy nedočkali.

Muž měl ke své „výdělečné činnosti“ používat několik bankovních účtů a s kupujícími komunikovat z různých e-mailových adres či telefonních čísel. V několika málo případech obviněný poškozeným peníze zaslal zpět poté, co jej upozornili, že věc oznámí policii.

U výslechu se obviněný ke skutkům doznal s tím, že takto získané peníze měl použít na hazardní hry a sázky. Svého jednání litoval. Nyní hrozí muži, který již byl v minulosti odsouzen za obdobnou trestnou činnost, až pětiletý pobyt za mřížemi.

Policisté opět upozorňují, aby byli lidé při nákupech přes internet obezřetní. Za zboží nedoporučujeme platit předem, ale nechat si jej poslat na dobírku.

nprap. Bc. Kateřina Kubzová
oddělení tisku
26. července 2024

vytisknout  e-mailem