Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Fantóm sklepních kójí dopaden

Odcizené věci skončily v zastavárnách a bazarech 

Na to, jak rychle, snadno a téměř bezpracně vydělávat peníze na živobytí, přišel mladý pár z Prahy. Čtyřiatřicetiletý muž a jeho o jedenáct let mladší přítelkyně se totiž zaměřili na krádeže ve sklepích a sklepních kójích. Na své výpravy vyráželi osobním vozidlem Škoda Favorit, který později vyměnili za felicii. Poprvé k nám zavítali v polovině září. Cílem jejich cesty byl Jičín, kde se v Tyršově ulici vloupali do sklepní kóje jednoho z domů. Uvnitř následně odcizili dámské trekingové jízdní kolo. Poté k nám jezdili stále častěji. Neúřadovali jen v Jičíně, ale i v Kopidlně, v Nové a Staré Pace, v Hořicích, v Drahorazi a na dalších místech našeho okresu. Ve sklepích  kradli hlavně jízdní kola, nářadí a další věci, které později lehce zpeněžili v pražských zastavárnách a bazarech. Nutno podotknout, že neopovrhli ani potravinami, cigaretami, alkoholem a dalšími pochutinami, které si ponechali pro svoji potřebu. Kdo by se také jen tak vzdal mraženého králíka nebo naporcovaného prasátka.

I když policisté na všech případech intenzivně pracovali, přesto jim povedená dvojice stále unikala. Až do osudného úterý 18. listopadu. To se vydali do Ostroměře, kde před půlnocí zastavili u   bytového domu. Vše probíhalo podle plánu. V jeho suterénu se vloupali do společné  kolárny, ze které odcizili pánské horské jízdní kolo Avalange. Poté ještě vnikli do sklepní kóje, ze které si odnesli proutěný košík. Ten nakonec odhodili na chodbě domu, kde si ho shodou okolností a náhod všiml jeho majitel, který okamžitě vše oznámil na policii. Následně nato se rozjela velká pátrací akce. Povedený pár ujížděl směrem na Prahu, kdy na obchvatu Jičína neměl proti několika zasahujícím policejním vozům šanci. Muži zákona oba na místě zadrželi a převezli do policejní cely, kde strávili zbytek noci. Nejdříve pochopitelně zapírali, ale nakonec se pod tíhou důkazů přiznali k 28 vykradeným sklepům, ze kterých odcizili věci za více než čtvrt milionu korun.
Na společné soužití teď budou muset na nějakou dobu zapomenout. Muž se totiž už teď dívá na svět skrz mříže  věznice v Hradci Králové, kam ho poslal soudce Okresního soudu v Jičíně. Jeho partnerka je stíhaná na svobodě. Oběma hrozí za trestný čin krádeže trest odnětí svobody až na tři roky.

vytisknout  e-mailem