Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Fanynka Elona Muska

NÁCHODSKO – Podvodníci zkusili ženě zamotat hlavu. 

Dalším jen těžko uvěřitelným případem lidské důvěřivosti se zabývají náchodští policisté. O více jak 30 tisíc korun připravil 69letou seniorku neznámý podvodník, který se vydával za známého inovátora a podnikatele Elona Muska. 

S Elonem se jeho fanynka měla seznámit prostřednictvím jeho fanouškovských stránek na jedné ze sociálních sítí. Na základě výhry v zaslání nejlepšího přání k Vánocům měla být zařazena do slosování o auto Tesla. I přes to, že je vyhrála, výhru odmítla. V tu chvíli s ní však začali komunikovat muži, kteří tvrdili, že jsou právě Elon Musk. Následně si měli vyměnit několik zpráv, a poté, co odhalila přibližně 10 falešných Elonů, zůstal ten jeden „pravý“, se kterým navázala bližší kontakt.

Žena se měla stát za poplatek rovněž držitelkou VIP karty Elona Muska, která ji měla opravňovat vstoupit do provozovny Tesla nebo se podívat na start rakety. Nabídnuto ji bylo i investování do firmy Elona Muska. Žena nakonec přišla o přibližně 30tisíc korun.

Doposud neznámému pachateli v případě jeho vypátrání a prokázání viny hrozí za přečin podvod až 2letý nepodmíněný trest.

Pachatelé neustále vymýšlejí legendy, jak se dostat k penězům ostatních. Existuje mnoho typů online podvodů, všechny mají ale jedno společné, snaží se vás přimět k prozrazení vašich osobních informací nebo vás nutí zaplatit peníze za výrobky nebo služby, kterých se ale ve skutečnosti nikdy nedočkáte. Sázejí na důvěřivost a v některých případech jim to bohužel vychází. Nepodlehněte zvýšenému nátlaku a manipulaci podvodníků a buďte ve sdělování svých údajů obezřetní.

por. Mgr. Lucie Konečná
4.4.2024

vytisknout  e-mailem