Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Fenka střediasijského pasteveckého psa čeká na svého páníčka

ČESKOLIPSKO - V neděli odpoledne informoval řidič osobního vozidla prostřednictvím linky 158 policisty o nálezu zraněné feny středoasijského pasteveckého psa, která běhala po silnici mezi obcemi Ploužnice a Kuřívody. Na záchraně psa se vedle jeho nálezce a policistů podílel především přivolaný veterinář, který vystresovaného psa uspal šipkou. 

     V neděli kolem 16.45 kontaktoval řidič osobního vozidla přes linku 158 operační středisko Policie ČR v České Lípě o tom, že na silnici mezi obcemi Ploužnice a Kuřívody pobíhá vzrostlý pes, který zmateně kličkuje mezi projíždějícími vozidly. Operační důstojník okamžitě začal shánět k případu veterinárního lékaře, což v neděli odpoledne nebyl zrovna snadný úkol. Po čtyřech konzultacích s veterinárními lékaři se mu podařilo přesvědčit k tomu, aby na místo vyjel,  až toho pátého v pořadí. Do jeho příjezdu situaci na místě kontrolovala policejní hlídka spolu s nálezcem psa.

     Situace tu nebyla lehká pro nikoho z nich. Zraněná  a vystresovaná fena k sobě pustila jen muže, který ji tu objevil. Policisty a později ani veterinárního lékaře respaktovat nechtěla, a tak lékaři nezbylo nic jiného, než ji na místě uspat šipkou. Pak jí poskytl nezbytné ošetření a transportoval ji do útulku pro psy v Dobranově. V pondělí za fenou přijel veterinární lékař znovu a zkonstatoval, že musí podstoupit operační zákrok. Ten  feně pasteveckého psa provedla hned ve středu MVDr. Hrušková ve své veterinární ordinaci v Doksech a vzhledem k okolnostem, v jakých se psí pacientka nacházela, provedla tuto operaci bez nároku na honorář. Fena se po operaci rychle uzdravuje a podle lékařky bude brzy naprosto v pořádku.

     Podle jejího pohublého těla se dá usuzovat, že před jejím nálezem už nějaký čas strádala a neměla pravidelnou stravu. V tomto období prožívá své první hárání a proto je možné, že svému páníčkovi mohla utéci. Nedá se ale bohužel ani vyloučit to, že se jí někdo zbavil a na silnici na Mimoňsku ji za tím účelem vysadil z auta. Tuto hypotézu podporuje fakt, že se fena zdržovala na  silnici, kterou nechtěla opustit.

     Nyní se stále nachází v útulku pro psy v Dobranově, kde čeká na svého páníčka. Ráda by se jistě vrátila do svého původního domova, pokud ji její pán bude chtít zpátky. Pokud ne, je podle  zkušeného vedoucího dobranovského útulku ve svých 18 měsících způsobilá i k tomu, aby přijala pána nového, který jí nabídne nové a bezpečné zázemí. Zájemci mohou kontaktovat vedoucího útulku v Dobranově pana Ing. Vávru na telefonním čísle 776 781 130.

 

por. Bc. Ivana Baláková
14. února 2014

Odkazy do noveho okna

pastevecký pes 1

pastevecký pes 1 

Detailní náhled

pastevecký pes 2

pastevecký pes 2 

Detailní náhled

pastevecký pes 3

pastevecký pes 3 

Detailní náhled

pastevecký pes 4

pastevecký pes 4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem