Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

2. AKTUALIZACE - Festival taneční hudby "Mácháč Forever" proběhne už tento víkend

ČESKOLIPSKO - Letos půjde o štíhlejší verzi tradičního "Mácháče". 

2. Aktualizace ze dne 22. 8. 2021, čas 8.00

V průběhu včerejšího dne jsme zaznamenali dalších 11 případů držení drog, které jsme kvalifikovali jako přestupky a vyřešili jsme je v příkazním řízení uložením blokové pokuty. Celkově tím počet drogových deliktů vzrostl na číslo 59, které zahrnuje 51 přestupků a 8 trestných činů.

V průběhu soboty jsme přistihli za volantem dva řidiče pod vlivem alkoholu a jednoho pod vlivem drog, z čehož se všichni provinilci budou zodpovídat ve správním řízení.

V autokempu Klůček, kde jsou ubytovaní návštěvníci festivalu, včera někdo odcizil věci ze dvou nezajištěných stanů a z jednoho neuzamčeného karavanu. V rukách zloděje či zlodějů skončila elektrická koloběžka, chytré hodinky značky Samsung, mobilní telefony, drobná elektronika a peníze v hotovosti. Vzniklou škodu oznamovatelé vyčíslili na celkem 50 000 korun.

Dnes se soustředíme na bezpečnost a plynulost silničního provozu a budeme v průběhu celého dne dohlížet na to, aby motorizovaní návštěvníci, vracející se domů z festivalu,  neřídili pod vlivem alkoholu nebo drog.

por. Bc. Ivana Baláková

Aktualizace ze dne 21. 8. 2021, čas 8.00

V rámci bezpečnostního opatření jsme od včerejší 14. hodiny do dnešního rána odhalili celkem 40 případů držení drog v množství, které zakládá skutkovou podstatu přestupku a 8 dalších  dokumentujeme jako přečin přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu. Mezi zajištěnými drogami se nejčastěji vyskytovala marihuana. Někteří lidé u sebe ale měli i kokain, pervitin, extázi nebo drogu MDMA. Největší množství drog jsme zajistili u 26letého muže z Opavy, který si s sebou do Doks přivezl 21 gramů pervitinu, 60 gramů marihuany, necelý gram drogy MDMA a 5 kusů LSD. Drogy zajištěné pro potřeby trestního řízení ještě zašleme na laboratorní expertízu, terpve až obdržíme její výsledky, můžeme zahájit trestní stíhání jejich držitelů. Úkony trestního řízení pro důvodné podezření ze spáchání přečinu přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu jsme už zahájili ve všech 8 případech. Podezřelým hrozí v případě pravomocného odsouzení až roční pobyt ve vězení.

Při dohledu nad silničním provozem jsme zadokumentovali dva přestupky, které se týkaly řízení pod vlivem alkoholu a také tři přestupky za jízdu pod vlivem drog, všechny postupujeme do správního řízení  příslušnému městskému úřadu.

V souvislosti s konáním akce si na naše telefonní linky lidé na to, že by je hudební produkce rušila, nestěžovali.

por. Bc. Ivana Baláková

Pořadatelé festivalu taneční hudby známého jako "Mácháč" oznamují, že o tomto víkendu proběhne na pláži Klůček Máchova jezera v Doksech jeho menší verze pod názvem "Mácháč Forever". Reagují tím na aktuální epidemickou situaci a současně na svých webových stránkách deklarují, že budou respektovat všechna potřebná omezení.

Hudební produkce vypukne na pláži Klůček v pátek 20. srpna v 18. hodin  a potrvá do 6. hodiny ranní následujícího dne. Od sobotní 18. hodiny pak bude hudba a tanec pokračovat do nedělního rána, konkrétně opět do 6. hodiny.

My budeme, stejně jako každý rok, dohlížet na to, aby v průběhu festivalu nedocházelo k narušování veřejného pořádku nebo k páchání majetkové trestné činnosti. Velkou prioritou pro nás zůstává odhalování drogových deliktů a svou pozornost budeme věnovat také zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu v Doksech a okolí.  

Tyto úkoly nám pomohou zajišťovat policisté z Poříčního oddělení Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje, pracovníci z Celních úřadů v Liberci a Drážďanech, kriminalisté Toxi týmu libereckého krajského ředitelství, policisté Speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje nebo kolegové z oddělení silničního dohledu Krajského ředitelství policie Libereckého kraje. Bezpečnostní opatření podpoří rovněž prvosledové hlídky, které jsou vycvičené k eliminaci násilných deliktů a jsou vyzbrojené například také samopaly.

Na kontrolních stanovištích nebudou chybět, jak už jsme zmínili, celníci z Liberce a ze Saska. Ti jsou vybaveni mobilními spektrometry určenými k detekci stop po drogách, prekurzorech a nebo výbušninách. Pokud zařízení potvrdí ku příkladu v automobilu stopy po omamných a psychotropních látkách, fyzicky pak drogy dohledají speciálně vycvičení psi celníků. Lidé, kteří v minulosti už takovou kontrolou prošli, vědí, že psi celníků jejich ukrývané zásoby najdou vždycky, a proto  je už zbytečně nezapírají.

V rámci bezpečnostního opatření spolupracujeme mimo jiné tradičně  i s pořadatelem akce a je na místě konstatovat, že se k našim požadavkům na zajištění bezpečného průběhu festivalu staví dlouhodobě velmi vstřícně.

O naší kontrolní činnosti a jejich výsledcích budeme veřejnost průběžně informovat na našich stránkách.

19. 8. 2021
por. Bc. Ivana Baláková
tisková mluvčí KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem