Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Festival ve znamení přestupků v dopravě

KRAJ VYSOČINA: U sedmi řidičů jsme zjistili, že jsou pod vlivem alkoholu 

Policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina ukončili v neděli 2. srpna ve 14.00 hodin bezpečnostní opatření, které realizovali v  rámci multikulturního festivalu Sázavafest 2015. Letošní ročník festivalu po celou dobu jeho trvání navštívilo podle údajů pořadatelů více než 38 600 návštěvníků. Sobotní produkce se zúčastnilo téměř 16 000 návštěvníků a v místě konání festivalu parkovalo na 2 500 vozidel.
 
V průběhu celého festivalu jsme nemuseli řešit žádný násilný trestný čin. K žádnému trestnému činu nedošlo ani ve stanovém městečku a nemuseli jsme řešit ani žádné vloupání do zaparkovaných vozidel. Ve stanovém městečku jsme řešili jeden přestupek proti majetku. Z nezajištěného stanu se mladé ženě ztratila sportovní taška s různým oblečením. Krádeží věcí vznikla majitelce škoda ve výši 4000 korun. 
 
Policisté v průběhu letošního festivalu zadokumentovali pouze dva majetkové trestné činy a jeden přečin výtržnictví.  V případě majetkových trestných činů se jednalo o oznámení o odcizení peněženky s doklady a kreditními kartami a mobilního telefonu v místním baru, když majitelce vznikla krádeží věcí škoda ve výši 6000 korun. Druhý případ, kvalifikovaný jako přečin krádeže, se týkal odcizení peněženky a osobních věcí z batohu. Batoh měl na zádech návštěvník festivalu v zámeckém parku a v průběhu produkce neznámý pachatel z batohu odcizil peněženku s doklady, platební kartou a dalšími osobními věcmi.
 
V průběhu celého festivalu jsme zadokumentovali celkem 156 přestupkových jednání, z toho 142 přestupků proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích bylo vyřízeno uložením pokuty v blokovém řízení v celkové výši 53 400 korun. Zbývající zjištěné přestupky byly zadokumentovány a budou odevzdány příslušnému správnímu orgánu k projednání.
 
Největší počet zjištěných přestupků jsme stejně jako při loňském ročníku festivalu zaznamenali v dopravě. V sedmi případech při kontrolách řidičů policisté zjistili, že řidiči před jízdou požili alkoholické nápoje. Dechové zkoušky u těchto řidičů byly pozitivní – naměřena hladina alkoholu ve všech sedmi případech byla do jednoho promile. Policisté tyto přestupky zadokumentovali a odevzdají je k vyřízení do správního řízení. Ve třech případech policisté zajistili řidiče, který usedl za volant pod vlivem návykových látek. Jednoho podnapilého muže, který opakovaně budil veřejné pohoršení a neuposlechl výzvu policistů, aby svého jednání zanechal, musela policejní hlídka eskortovat k vystřízlivění na protialkoholní záchytnou stanici do Jihlavy. Policisté zaevidovali také tři nálezy osobních věcí - jednalo se o peněženky s osobními doklady. Věci byly vráceny jejich majitelům.
 
Dnes ukončené policejní bezpečnostní opatření bylo z pohledu nápadu trestné činnosti velmi úspěšné a policisté všech služeb výkon služby na festivalu zvládli na výbornou, když úspěšná byla především jejich preventivní činnost. Motorizované i pěší policejní hlídky věnovaly po celou dobu festivalu v průběhu dne i noci maximální pozornost dohledu nad veřejným pořádek v centru města, v místech kolem zámeckého parku a kolem parkoviště a stanového městečka.
 
Situaci na místě festivalu a pohyb případných podezřelých osob monitorovali také policisté kriminální policie, kteří měli k dispozici speciální monitorovací vozidlo od našich kolegů z Pardubického kraje. Na místě byli přítomno ve dne i v noci také policejní psovodi. V místě festivalu jsme žádnou osobu nepohřešovali a žádná pátrací akce tedy ve Světlé nad Sázavou nemusela být realizována.
 
Po vyhodnocení bezpečnostní situace bylo opatření dnes odpoledne ve 14.00 hodin ukončeno, ve městě byl poměrně klid a dohled nad situací v místě převzali v rámci běžného výkonu služby policisté z obvodního oddělení Světlá nad Sázavou a výkon služby v místě posílili kolegové z policejní stanice Golčův Jeníkov.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
3. srpen 2015

vytisknout  e-mailem