Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Finanční negramotnost Vám může způsobit nemalé problémy

KRÁLOVÉHRADECKO - Podvodníci vylákali od jedné rodiny téměř 900 tisíc.  

Policejní komisař ze Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Hradec Králové zahájil v těchto dnech trestní stíhání 25letého a 41letého muže z Hradce Králové, které obvinil ze zločinu podvodu, z části spáchaného ve spolupachatelství. Dvojice se uvedeného jednání měla dopouštět zhruba v průběhu celého minulého roku (od listopadu 2012 do prosince 2013) a to i přesto, že byla zdejší policií pro obdobnou trestnou činnost v tomto období trestně stíhána a soudem následně i odsouzena.
Mužům je kladeno za vinu, že postupně podvodně vylákali od 21leté dívky a jejích rodičů (51leté ženy a 61letého muže) z Hradce Králové částku v celkové výši 899 tisíc korun. Policisté se tímto případem začali zabývat na základě jejich oznámení z poloviny prosince loňského roku. Vyšetřováním vyšlo najevo, že peníze obvinění získávali na základě nepravdivých legend, díky kterým uváděli poškozené v omyl. Jednalo se například o pomoc při řešení jejich údajných finančních problémů, o  smyšlené zhodnocení peněz nebo o opakované částky nutné na tzv. „odblokování účtu“ apod. Je s podivem, že tato poškozená rodina neváhala pro výše uvedené  účely uzavírat na různě vysoké částky půjčky i úvěry a to, že se stala terčem podvodníků, pochopila až s odstupem času.
Starší z obviněné dvojice k uvedenému jednání odmítl vypovídat, mladší naopak uvedl, že se ho dopouštěl pod hrozbou fyzického nátlaku ze strany svého komplice. Podvodně vylákané peníze nicméně použili pro svoji potřebu. Policejní komisař podal k dnešnímu dni návrh na vazební stíhání obou obviněných. Za podvod jim shodně hrozí až 8letý pobyt z mřížemi.

por. Mgr. Lenka Burýšková
Dne 29. ledna 2014 ve 14:35

vytisknout  e-mailem