Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Fingovaná loupež se nevyplatila

Český Krumlov - První případ: ŽENA SI VYMYSLELA LOUPEŽ - TEĎ BUDE PLATIT. (Hlasová schránka 974 232 116) 

V srpnu loňského roku jsme informovali veřejnost a média o loupežném přepadení v Českém Krumlově. Žena středního věku ohlásila českokrumlovským policistům, že byla přepadena dvěma mladíky a oloupena o tržbu, kterou vezla z prodejny, ve které byla zaměstnaná.  

Dle jejích slov  jeden z mladíků ženě údajně zatarasil silnici u kruhového objezdu u sídliště Mír v Českém Krumlově vlastním tělem, druhý mladík vnikl předními dveřmi u spolujezdce do vozidla a přetahoval se se ženou o její kabelku, kterou jí po chvíli vytrhl. Poté jí měl dokonce říznout na zápěstí neznámým předmětem. Oba pachatelé měli utéct směrem do sídliště. 
 

Váhy spravedlnostiVáhy spravedlnosti

Kriminalisté však záhy ženu usvědčili z toho, že si celou věc vymyslela a dokonce sama sebe na ruce pořezala proto, aby si mohla finanční hotovost ponechat pro svoji potřebu.  
 
Proti ženě tak bylo na základě uvedených skutečností vedeno přestupkové řízení u MěÚ Český Krumlov, kde byla žena uznána vinnou ze spáchání přestupku křivého vysvětlení, za což jí byla uložena pokuta v částce 20.000 Kč.
 
V souvislosti s nahlášením loupežného přepadení došlo ze strany Policie ČR k zahájení úkonů trestního řízení a k rozsáhlému pátrání po údajných pachatelích. Na objasnění případu bylo nasazeno větší množství policistů a dopravních prostředků, což obnášelo náklady v celkové hodnotě několika desítek tisíc korun.
 
Vzhledem k tomu, že Policie ČR vynaložila náklady na šetření vymyšlené události, rozhodla se na ženu podat žalobu a Okresní soud v Českém Krumlově ženě platebním rozkazem nařídil zaplatit policií vynaloženou částku  a dále soudní poplatky vázané k tomuto soudnímu jednání.
 
Žena se poté zavázala dohodou tyto náklady Policii ČR uhradit zpět.
 
 
por. Bc. Michaela Pavlíčková (pcrckpis@mvcr.cz)
14. května 2010

vytisknout  e-mailem