Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Fingovaná loupež

Smyšleným předpadením chtěla zakrýt fiktivně prosázený téměř milion korun. 

Sázení se jí stalo osudné
Dluží téměř milion korun

      Pětadvacetiletá žena, která již několik let pracovala v sázkové kanceláři, si čas od času vsadila malou finanční částku. A vyhrávala. Štěstí zkusila opět počátkem června. Tentokrát vše dopadlo určitě jinak, než si představovala. Prohraný téměř milion korun se snažila zakrýt fingovanou loupeží. Kriminalisté ale vše odhalili a ženě nyní hrozí obvinění z trestného činu zpronevěry.

       Dne 3. června po 18. hodině volala na policii žena. Sdělila, že pracuje v provozovně  karvinské sázkové kanceláře a před pár minutami byla přepadena. Policisté služby kriminální policie a vyšetřování okresního ředitelství Karviná ženu vyslechli. Podle jejího vyjádření vešel těsně před zavírací dobou do provozovny muž. Namířil na ni střelnou zbraní a přinutil ji vydat téměř milion korun. Pachatele znala z vidění, ten den si u ní prý několikrát vsadil. Kriminalistům se ale od začátku nezdála moc věrohodná některá vysvětlení poškozené, jimiž na jejich otázky odpovídala.

        Vzhledem k výši v té chvíli uloupené finanční částky si vyšetřování převzali kriminalisté správy Severomoravského kraje. Ve spolupráci s kolegy z Karviné museli zjistit, jak se vše doopravdy stalo. A nebyl to vůbec lehký úkol. Policisté museli mimo jiné detailně vyhodnotit veškeré dosud získané informace, zejména ty z výpovědi poškozené. Potřebovali sestavit i časový snímek zmíněného dne, kdy mělo k loupeži dojít.

        Kriminalisté týden „stepovali“ před sázkovou kanceláří a v okolí a oslovovali všechny, kteří provozovnu navštěvují nebo jen procházejí kolem. Pomohl i majitel, který vyšetřovatelům poskytl důležité informace o chodu provozovny. Výsledkem opravdu precizní práce policistů bylo mimo jiné zjištění, kdo a v kolik si v ten den přišel vsadit a také sjetina vsazených částek.                
   Kriminalisty zajímal právě z hlediska sázek určitý typ hry, kterou údajně neznámý pachatel podezřelý z loupeže ten den hrál. První zaznamenaná sázka byla v desetikorunách a postupem dne se již několikátá sázka vyšplhala na posledních více než 400 000 korun.

        Opravdu precizní práce policistů, kteří na případu intenzivně pracovali, vyústila v to, že mladá žena koncem června změnila pod tíhou předestřených důkazů svou výpověď. Kriminalistům pomohl obzvláště již zmíněný časový snímek, který vyvrátil, že by se v ten den v provozovně pohyboval nějaký neznámý muž, natož aby vsázel.

        Žena se přiznala, že si loupežné přepadení vymyslela. Zkoušela si tehdy jen tak vsadit – ovšem fiktivně (peníze nevkládala). Zpočátku vyhrávala, ale najednou se karta obrátila a bylo potřeba fiktivní vsazenou částku pokrýt další sázkou. A tak se dostala od desetikorunové sázky až k již zmíněné vsazené sumě 400 000 korun. Nezbylo, než pokrýt již reálný dluh fingováním loupeže.
  
           Dosud netrestaná žena je v současné době podezřelá z trestného činu zpronevěry (§ 248 odst. 3c) trestního zákona)). Policisté správy kraje postoupí spisový materiál s návrhem na obvinění ženy kolegům z okresního ředitelství Karviná.   

 
   
                                                                                                         por. Mgr. Soňa Štětínská

Kontakt: por. Mgr. Soňa Štětínská
                komisař preventivně informační skupiny  
    Telefon: 974 721 208
    E-mail: pcrssmov@mvcr.cz


        

 

 

vytisknout  e-mailem