Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Fotbal Hradec versus Slavia Praha z pohledu Policie ČR

HRADECKO – Úzká spolupráce policie a pořadatelské služby byla na místě.  

V sobotu 23. května 2015 v 17:15 začalo v Hradci Králové na Všesportovním stadionu v Malšovicích fotbalové utkání mezi mužstvy FC Hradec Králové a FC Slavia Praha. Vzhledem k tomu, že zápas byl vyhodnocen jako rizikový, přijala královéhradecká policie i fotbalový klub potřebná opatření, aby byli připraveni předejít konfliktním situacím, vzniklé problémy řešit a uchránit veřejný pořádek. Do opatření bylo nasazeno zhruba 250 policistů pořádkové, dopravní, ale i kriminální policie. Vydatným pomocníkem pro udržení veřejného pořádku byli i policisté antikonfliktního týmu a psovodi se svými psy.

Na přípravě opatření k zajištění veřejného pořádku jsme úzce spolupracovali s Fotbalovým klubem Hradec Králové, Magistrátem města a Městskou policií Hradec Králové, která do opatření nasadila více jak 40 strážníků. V rámci doprovodu pražských fanoušků a řádného zajištění veřejného pořádku v ulicích vypomohli královéhradecké policii i kolegové z Prahy a Pardubic.
Již od sobotních dopoledních hodin jsme monitorovali příjezd fanoušků do krajské metropole, a sledovali i pohyb domácích fanoušků v ulicích města. Fotbalová událost ve městě se však neobešla bez policejních zákroků směřujících k osobám, které narušily veřejný pořádek či občanské soužití. Díky svému chování a hladině alkoholu v krvi několik osob strávilo potřebný čas k vystřízlivění na záchytce. Policie v součinnosti s městem a fotbalovým klubem dala a do budoucna chce dát všem případným narušitelům veřejného pořádku jasně najevo, že je připravena řešit jakékoliv zjištění porušení zákona a veřejného pořádku.

První narušení veřejného pořádku jsme řešili hned při příjezdu pražských fanoušků ve dvě hodiny odpoledne na hlavním nádraží, když jeden z nich neuposlechl výzvy policisty. Možná proto, že již při příjezdu do města měl v krvi již téměř jeden a půl promile alkoholu. Do začátku utkání policisté monitorovali pohyb fanoušků obou soupeřících týmů v ulicích města, v rámci toho řešili několik drobných narušení veřejného pořádku. V průběhu zápasu policisté na žádost pořadatelské služby zakročili proti slávistickým fanouškům, kteří se po poškození brány sektoru hostí pokusili vniknout na plochu. Okamžitým zásahem pořádkové jednotky v součinnosti s pořadatelskou službou byli fanoušci „navráceni“ zpět do svého sektoru. Pokus jednoho hosta o krádež vlajky hradeckým fanouškům byl rovněž bleskurychle zmařen. Tento host i se svým „kolegou“, který poškodil bránu, se budou zodpovídat ze spáchání přestupku a dále se střízlivosti dočkali až na hradecké záchytce. Jednání muže, který se snažil zaútočit na strážníka městské policie u sektoru domácích, bylo rovněž včas eliminováno. Muži díky svému chování nyní hrozí až 6 let pobytu za mřížemi. Výběr řešených případů ukončíme případem slávistického fanouška, který díky své podnapilosti, která přesáhla hranici 3 promile, a neopatrnému pohybu v blízkosti kolejí skončil na záchytné stanici v Hradci Králové a ne na cestě domů.

Opět se potvrdilo, že policie ve spolupráci s pořadatelskou službou a městskou policií je připravena chránit klid na stadionu a v ulicích města a eliminovat jakékoliv projevy násilí.
Naším cílem je i do budoucna v Hradci Králové při obdobných akcích zajistit veřejný pořádek a ochránit zdraví a majetek nejen návštěvníků utkání, ale i obyvatel města.

nprap. Bc. Jan Čížkovský
26. května 2015, 15:00
 

vytisknout  e-mailem