Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Fotbal Hradec x Baník z pohledu policie

Fotbalové utkání FC Hradec Králové versus Baník Ostrava proběhlo bez větších komplikací. 

V neděli  10. dubna 2011 proběhlo od 17 hodin na Malšovickém všesportovním stadionu v Hradci Králové fotbalové utkání mezi mužstvy FC Hradec Králové a Baník Ostrava.

Toto utkání bylo vyhodnoceno jako rizikové a podle toho se na něho připravovala i královéhradecká policie. Do opatření bylo nasazeno zhruba 200 policistů z pořádkové, dopravní i kriminální policie a vydatným pomocníkem byli i policisté z antikonfliktního týmu. Kromě pořádkových policistů z Pardubického kraje, vypomolo královéhradecké policii i  64 strážníků z Městské policie Hradec Králové. Naším cílem bylo předejít jakýmkoliv konfliktním situacím a uchránit veřejný pořádek.

Několik incidentů jsme však zaznamenali:

Kolem 14 hodiny policisté jednoho fanouška Baníku zajistili pro silnou podnapilost v okamžiku, kdy fyzicky napadal pořádkového policistu. Po předvedení na obvodní oddělení a zadokumentování přestupkového jednání byl převezen na protialkoholní záchytnou stanici. 

Přímo na fotablovém stadionu napadl  fyzicky již v průběhu utkání další z fanoušků ostravských fotbalistů jednoho občana, který se bezprostředně po útoku prokázal služebním průkazem a jako policista použil proti útočníkovi donucovací prostředky. Při služebním zákroku  muž utrpěl zranění na hlavě. S tržnou ránou byl převezen k lékařskému ošetření a věc je dále v šetření.

V 18:40  pořadatel fotbalového utkání požádal velitle bezpečnostního opatření  o asistenci a provedení služebního zákroku v prostorách stadionu. Docházelo zde k vzájemnému napadání mezi fanoušky obou klubů a pořadatelské službě se nedařilo na stadionu udržet klid a pořádek. Pořádkoví policisté provedli bleskový služební zákrok, při kterém oddělili oba tábory fanoušků, nastolili zpět veřejný pořádek a utkání  mohlo být dohráno až do konce.

Díky tomu, že Dopravní podnik Hradec Králové přistavil autobusy, které zhruba 250 fanoušků přepravily rychle na vlakové nádraží, podařilo se udržet veřejný pořádek i při odchodu těchto fanoušků z fotbalového stadionu. Těsně před odjezdem vlaku, kolem půl osmé večer, však došlo v blízkosti vlakového nádraží ještě k poslední fyzické potyčce dvou fanoušků "znepřátelených táborů". Ti byli okamžitě předvedeni na obvodní oddělení a po zadokumentování přestupkového jednání a uložení blokové pokuty byli propuštěni.

Cesta ostravských fanoušků proběhla po odjezdu z Hradce Králové, i na území Pardubického kraje, bez dalších incidentů.

mjr. Mgr. Ivana Ježková
tisková mluvčí
10. 4. 2011

vytisknout  e-mailem