Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Frýdecko-místečtí policisté převzali mobilní kontaktní a komunikační centrum

Policisté v celé České republice jsou vybavováni z prostředků Integrovaného operačního programu EU mobilními komunikačními a koordinačními centry. Jde o speciální vozidlo VW-CV Server. Jedno takové mobilní centrum dnes obdrželi i frýdecko-místečtí policisté.  

Foto: PČR/Petr GřesFoto: PČR/Petr Gřes
Foto: PČR/Petr GřesFoto: PČR/Petr Gřes

          V autě za 1,6 milionu korun je vše, co je potřeba k rychlému a efektivnímu zásahu na místech, kde došlo k velkým dopravním nehodám, leteckým neštěstím nebo i u nálezu nastraženého výbušného systému. Bude využíváno ale i při opatřeních na technoparty, sportovních utkáních nebo u živelných událostí s velkým počtem zraněných.
    Vozidlo je schopno vyjet za jakýchkoliv klimatických podmínek a operovat i v náročném terénu. V autě je výkonný počítač v provedení militari standard s dotykovým LCD displejem. Nevadí mu tudíž časté otřesy, změny teplot, prašnost ani zvýšená vlhkost. Z operačního střediska je schopný přijmout přesné určení místa, kam se má vozidlo přesunout a poté ihned navádí auto k takovému cíli. Ve voze je i dobře vybavená lékárnička, s níž je možno provádět účinnou předlékařskou pomoc. Výkonný agregát je schopen elektřinou zásobovat nejen množství technologického zařízení, ale i osvětlovací rampu se silnými halogeny. Možnosti a vybavení tohoto speciálního vozidla jsou samozřejmě daleko širší. V současné době se policisté seznamují se všemi jeho funkcemi. Už teď ale vědí, že auto rozhodně nebude stát v garáži. S jeho pomocí budou moci policisté ještě účinněji zasahovat všude tam, kde to bude potřeba.

Ivan Žurovec

Fotogalerie zde.

vytisknout  e-mailem