Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Frýdlantští pronásledovali kradený vůz až do Polska

FRÝDLANT - Frýdlantští policisté pronásledovali na žádost polských kolegů podezřelé muže s kradeným vozem. Zadržení jednoho z nich se podařilo na území polské Bogatyni. 

Frýdlantští policisté mají na svém kontě další úspěch. Kromě zajišťování veřejného pořádku třídenních Valdštejnských slavností pronásledovali v neděli osádku kradeného vozu z Polska a zadržet jednoho z podezřelých. 

V neděli dopoledne přijali policisté oznámení od svých polských kolegů, že na svém území pronásledují pachatele v kradeném voze Mercedes Benz Sprinter. Auto mířilo do Zawidovwa  a bylo proto pravděpodobné, že zřejmě překročí státní hranici. To se také potvrdilo, osádka vozu přejela s kradeným autem na území České republiky. Na tuto alternativu již byli frýdlantští policisté připraveni a ujíždějící vozidlo se snažili v Žitavské ulici ve Frýdlantu zastavit. Řidič na to vůbec nereagoval a ohrozil policistu, který jej zastavoval tím, že na něho najížděl. Hlídka se proto ihned zapojila do pronásledování Mercedesu, jehož řidič jel přes Kunratice do polské Bogatyni.

Kromě frýdlantských policistů je pronásledovala i polská motorizovaná hlídka. Frýdlantským se ale podařilo držet vůz stále na dohled. Ujíždějící řidič, který nerespektoval dopravní značení, několikrát jel na červenou, kličkoval  a ohrožoval ostatní motoristy, zajel po zhruba tříkilometrové hazardní jízdě do zákazu vjezdu a poté jak řidič, tak jeho spolujezdec, z auta vyběhli a snažili se před policisty utéct. Po zhruba dvě stě metrech, kdy se snažili utéct přes asi pět zahrad, a nejen podezřelí muži, ale i policisté museli překonat ploty mezi jednotlivými pozemky, se jim před zraky nevěřících majitelů domků, kteří na zahradách v pěkném počasí relaxovali, podařilo jednoho z mužů zadržet.

Úspěch frýdlantských policistů to bezesporu je, neboť celá akce - od pronásledování osádky vozu zpět na území Polska a zadržení jednoho z podezřelých - trvala pouhých dvacet minut (A mimo jiné se policisté tento den věnovali zajištění veřejného pořádku při tradiční akci "Valdštejnské slavnosti").  Zadrženého cizince si kolegové z polské Bogatyni převzali a současně pátrají po druhém z podezřelých. Kradený vůz také zajistili a vedou vyšetřování v souvislosti s jeho odcizením. 

Trestní odpovědnosti ale muži neuniknout ani v naší republice. Služba kriminální policie a vyšetřování v Liberci již dokumentuje neuposlechnutí výzvy k zastavení vozidla a najíždění na policisty pro podezření z trestného činu násilí proti úřední osobě.



mjr. Bc. Vlasta Suchánková
mluvčí KŘP Libereckého kraje
20. 5. 2013

 

vytisknout  e-mailem