Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Gentleman silnic

MŘP Ostrava - Martin Pejcha se stal 91. Gentlemanem silnic 

Martin Pejcha se dnes V OSTravě stal 91. Gentlemanem silnic
 
Policista v civilu neváhal pomoci při záchraně života jednapadesátiletého muže,
který nezvládl řízení a narazil svým vozem do sloupu veřejného osvětlení
gentleman
 
Martin Pejcha se stal 91. Gentlemanem silnic, a to hlavně díky své odhodlanosti a statečnému chování při záchraně lidského života. Na pobočce České pojišťovny v Ostravě dnes převzal toto prestižní ocenění, které v rámci společného projektu předali zástupci České pojišťovny a Policie ČR. Oceněný kromě pamětního listu obdržel také chytrý mobilní telefon s aplikací Pojišťovna, jejíž nedílnou součástí jsou rovněž pokyny, jak postupovat při poskytování první pomoci.
 
V květnu loňského roku došlo v Ostravě k vážné autonehodě 51letého muže. Ten vjel nejdříve ve smyku na chodník a poté naboural do obrubníku. Onen manévr jej ovšem nezastavil a ve zběsilé jízdě pokračoval i nadále.
Nakonec ve vysoké rychlosti narazil do sloupu veřejného osvětlení
a ztratil vědomí.
 
„Několik aut stálo v tom momentu na křižovatce na červenou. Viník nehody byl zařazen v posledním voze a v okamžiku, kdy padla zelená, začal všechna čekající vozidla před sebou předjíždět po tramvajovém pásu. Pak už jsem slyšel jen ránu,“ popisuje průběh nehody Martin Pejcha, který se vracel v danou dobu ze svého zaměstnání. Novopečený Gentleman silnic
se nejprve domníval, že došlo ke střetu s jiným vozidlem, teprve po krátké chvíli si uvědomil, co se doopravdy stalo.
 
Řidič ležel v bezvědomí zaklíněn na předních sedačkách ve značně zdeformovaném autě, ze kterého navíc stoupal dým, a nedýchal. Kolem místa nehody se mezitím začali sbíhat také ostatní lidé, ovšem pan Pejcha jako první zareagoval a přispěchal na pomoc. „Reakce lidí se hodně lišila, někteří říkali, ať ho necháme být, že si to zaslouží, u jiných zavládla hysterie, další se nechtěli k místu nehody ani přiblížit, protože se báli, že auto vybouchne. Já jsem se k němu ale snažil dostat i přes zablokované dveře, mimochodem také abych vytáhnul klíčky ze zapalování, což se mi nakonec podařilo,“ upřesňuje situaci Martin Pejcha, pro kterého byla takováto nehoda první zkušeností. Přesto nezaváhal ani na okamžik a jak sám přiznává, jednal zcela automaticky.
 
Jakmile se dostal do vozidla, začal s procesy oživování. Zaklonil těžce zraněnému hlavu a vytáhl mu z úst zapadlý jazyk. Oběť havárie zachroptěla, nicméně dále zůstávala v bezvědomí. Později se hasičům podařilo řidiče z vozu vyprostit a za několik málo minut se na místo nehody dostavila také záchranná služba, která převezla zraněného k hospitalizaci. Pan Martin Pejcha je za poslední měsíce již druhým policistou, který i mimo svou službu projevil odvahu a rychlým a správným činem zachránil život účastníka dopravní nehody. Bez jeho zásahu by jistě mohlo dojít k nejhoršímu.
 
Gentleman silnic je společným projektem České pojišťovny a Policie ČR, který vznikl v roce 2004 s cílem motivovat účastníky silničního provozu k tomu, aby si pomáhali a nebyli k sobě lhostejní. Prvním Gentlemanem silnic se v prosinci 2004 stal pan Jiří Lukáč z Albrechtiček na Novojičínsku, který vytáhl z hořícího automobilu tehdy sedmnáctiletého mladíka. Od té doby už ocenění převzalo 91 lidí (z toho 15 žen) na více 40 místech
po celé České republice.
 
 
FOTOGALERIE ZDE.
 
 mjr. Mgr. Gabriela Hoplčáková
vedoucí preventivně informačního oddělení
tel.č. 974 725 237
 

vytisknout  e-mailem