Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Havaroval opilý a bez řidičáku

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Policistům chtěl utéct opilý řidič i cyklista.  

 

V uplynulém týdnu zaznamenali policisté potěšující pokles v počtech vybraných zjištěných přestupků v dopravě. Ke snížení došlo ve všech vybraných oblastech. Jedním ze tří opilých řidičů byl mladý neřidič. Sedmnáctiletý muž, který v sobotu večer havaroval v Horním Němčí. Jel na motorce, i když nemá řidičské oprávnění a k tomu byl ještě opilý. Při jízdě vyjel vpravo mimo silnici a narazil do okraje hromady kamení. Při tomto nárazu spadl a utrpěl zranění, s nímž musel být hospitalizován na dětském oddělení v nemocnici. Policisté mu v dechu naměřili 1,4 promile alkoholu. Zákon posuzuje způsobení nehody při řízení motorového vozidla s hodnotou přesahující jedno promile alkoholu jako spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což ukládá trest až tříletého vězení a zákaz řízení až na deset let. Mladík při jízdě neměl na hlavě nasazenu přilbu.

Devětadvacetiletý muž z blízkého zahraničí přijel v úterý večer na slavnost v Kunovicích. V průběhu večera pil alkohol a před třetí hodinou v noci se rozhodl jet zpět na ubytování. Nasedl za volant mercedesu a rozjel se po cyklostezce. To zpozorovali kunovičtí strážníci, kteří se za ním vydali a auto zastavili. Podle řidičova chování jim bylo jasné, že je opilý. Zavolali hradišťské policisty, kteří po chvilce dorazili na místo a vyzvali řidiče k předložení dokladů. Zjevně opilý muž odmítal spolupracovat a chtěl z místa odejít. Na výzvy policistů nereagoval a chtěl odejít pryč. Proto museli policisté použít donucovací prostředky a muže zpacifikovat i přesto, že začal klást aktivní odpor. Při zajišťování agresivního opilého řidiče policistům pomohli samozřejmě i kunovičtí strážníci. Muž, kterému policisté naměřili 2,34 promile alkoholu, strávil noc v policejní cele a poté odešel s tím, že je podezřelý ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky s trestem až ročního vězení.

Mezi tři opilé řidiče není započítán opilý cyklista, který jel po půlnoci v noci na středu Kunovicemi. Tento místní třiatřicetiletý muž jel po chodníku u hasičské zbrojnice, kde bylo zaparkováno policejní auto s jedněmi otevřenými dveřmi. Asi deset metrů před policejním autem muž z kola spadl do keřů. Poté opět nasedl, a když přijel k policejnímu autu, zavřel rukou dveře policejního auta. To už jej policisté zastavovali. Muž policistům řekl, že jim žádný doklad nepředloží a opět nasedl na kolo a chtěl odjet. Policista si stoupl před něj, ale muž se pokoušel znovu odjet. Policisté proto museli použít hmaty a chvaty a pouta. Opilého cyklistu zajistili a eskortovali na policejní oddělení, kde mu naměřili 2 promile alkoholu. Za takovouto opileckou jízdu může počítat s pokutou od pětadvaceti do padesáti tisíc korun.


 

Výběr ze zjištěných přestupků v dopravě na Uherskohradišťsku 26. 4. – 2. 5. 2013


 


 

Počet zjištěných přestupků

26. 4. – 2. 5. 2013

19. – 25. 4. 2013

Řidič pod vlivem alkoholu

3

9

Řidič pod vlivem drog

0

0

Překročení maximální rychlosti

32

54

Jízda na červenou / nedání přednosti v jízdě

8

22

Nepoužití bezpečnostních pásů

11

16

Telefonování za jízdy

25

41

Špatný technický stav vozidla

18

24

Uložené kauce za přestupek v dopravě

0

3


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. květen 2013, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem