Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Havarovali další silně opilí cyklisté

VSETÍNSKO: Naměřené hladiny alkoholů jsou alarmující.  

Včera havarovali další dva cyklisté. Oba jeli na kolech opilí a způsobili si lehká zranění. Od začátku roku evidujeme již 33 dopravních nehod s účastí cyklistů, z nichž téměř polovina usedla na kolo pod vlivem alkoholu.
 
Včera ráno krátce po půl sedmé vyjížděli dopravní policisté k havárii cyklisty k obci Kelč. Sedmadvacetiletý cizinec pobývající v současné době Kelči, jel na jízdním kole  od Kelče ke Komárovicím. S kolem si najel na pravou nezpevněnou krajnici, protože ho předjíždělo osobní auto. Najednou najel do zarostlé travnaté propadliny a zřítil se do místního potoka. Při nehodě si způsobil lehké zranění. Dechovou zkouškou policisté zjistili, že řidič nemotorového vozidla požil alkohol (2 promile).
 
Podstatně vyšší hladinu alkoholu v dechu naměřili kolegové cyklistovi, který havaroval o půl čtvrté odpoledne v Karolince. Přístroj na zjišťování hladiny alkoholu v dechu mu naměřil 4,81 promile. Šedesátiletý pán z Karolinky spadl z jízdního kola vlivem silné podnapilosti na místní komunikaci v části Kobylská. S lehkým zraněním byl ošetřen v nemocnici. Oběma mužům hrozí za jízdu pod vlivem alkoholu ve správním řízení pokuta ve výši 20-50 tisíc korun.
 
Je potřeba si uvědomit, že cyklista je řidič nemotorového vozidla a musí dodržovat pravidla silničního provozu tak, jako řidič motorového vozidla. Zákon o provozu na pozemních komunikacích zakazuje řidiči (jak motorového tak nemotorového vozidla) požít alkoholický nápoj nebo užít návykovou látku během jízdy nebo řídit vozidlo bezprostředně po požití alkoholického nápoje nebo užití návykové látky.
 
V letošním roce evidujeme 33 dopravních nehod cyklistů, z nichž 16 usedlo na kolo pod vlivem alkoholu. Naměřené hodnoty jsou alarmující, ani v jednom případě neklesly pod jedno promile. Pohybují se v rozmezí od 1,2 do 4,81 promile. Při preventivních akcí, které jsou na letní měsíce plánované, se budeme zaměřovat na alkohol u řidičů nejenom motorových, ale  i nemotorových vozidel.
 
 
12. července 2011, por. Mgr. Lenka Javorková

vytisknout  e-mailem