Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Hlasujte pro bezpečnější přechod

KRAJ VYSOČINA: Lidé můžou hlasovat pro osvětlení přechodu pro chodce 

 

Na přechodech pro chodce zahynulo v České republice v loňském roce 35 lidí. Kvalitní osvětlení může snížit počet těchto úmrtí na třetinu. Společnost ČEZ se proto rozhodla instalovat na nebezpečné přechody osvětlení. O tom, které přechody je potřeba osvětlit, rozhodne veřejnost v projektu Vaše volba 2013.

V České republice je stále velký počet silničních přechodů, které představují pro chodce riziko. Podle statistik sice každým rokem ubývá nehod, kdy dojde ke srážce automobilu s chodcem, i tak je toto číslo stále vysoké. Jen v loňském roce cestu přes přechod nepřežilo v rámci celé České republiky 35 chodců, těžce raněných bylo 220 lidí. Zásadním bezpečnostním prvkem, který dokáže přispět ke zvýšení bezpečnosti na přechodech pro chodce, a snížit tak tuto smutnou statistiku, je kvalitní speciální nasvětlení. Proto se společnost ČEZ rozhodla oslovit veřejnost, aby v projektu Vaše Volba 2013 vybrala rizikové přechody, které budou vybaveny tímto nasvětlením. Projekt probíhá v součinnosti s Policejním prezidiem ČR a organizací BESIP.

 
V projektu Vaše volba 2013 Skupiny ČEZ mohou lidé v termínu od 10. dubna do 24. května hlasováním na webových stránkách ČEZ www.cezregiony.cz určit, které přechody jsou nejnebezpečnější a potřebují proto vybavit osvětlením. Průběžné výsledky volby budou dostupné on-line.

 
ČEZ dělí republiku na celkem sedm distribučních regionů. V každém z nich navrhli odborníci z Policejního prezidia ČR seznam deseti rizikových přechodů (nominované přechody za kraj Vysočina a Jihomoravský kraj naleznete v tabulce níže). Mezi nimi lidé zvolí tři nejnebezpečnější přechody, u kterých považují za nejvíce potřebné instalovat osvětlení. Další dva přechody v každém regionu pak ještě vybere odborná veřejnost z řad krajských zástupců Dopravní policie a BESIP, celkem tak bude letos vylepšeno 35 přechodů. Zveřejnění výsledků proběhne v týdnu od 27. do 31. května.

 
Přechody pro chodce v Kraji Vysočina, pro které lze hlasovat:

 

 
Kraj
Město
Ulice
Popis
Vysočina
Chotěboř
Herrmanova
Přechod pro chodce se nachází ve směru od Ždírce nad Doubravou za frekventovanou křižovatkou s ul. 5. Května.
Vysočina
Polná
Tyršova
Přechod pro chodce se nachází pod kostelem, kde se vyskytuje hodně chodců.
Vysočina
Horní Cerekev
Tyršova
Přechod pro chodce se nachází před ZŠ.
Vysočina
Třebíč
Bráfova třída
Přechod pro chodce se nachází u frekventované křižovatky s místní komunikací ul. Chlumeckého a ul. Kostnická.
Vysočina
Velká Bíteš
Jihlavská
Přechod pro chodce se nachází ve směru od Žďáru nad Sázavou, za mostem u frekventované křižovatky se silnicí č. II/602.
nprap. Martin Dušek, vrchní inspektor
 

6. května 2013

vytisknout  e-mailem