Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Hledač zaměstnal dvakrát pyrotechniky

Český Krumlov – Kaplice – Horní Planá – Dvakrát za jeden víkend zaměstnal pyrotechniky svými nálezy.  

V sobotu 17. prosince odpoledne oznámil telefonicky 35letý muž z Českých Budějovic na Obvodní oddělení PČR Kaplice, že nalezl v lesním porostu poblíž Pohorské Vsi munici pocházející z II. světové války, a to puškový granát ráže 30 mm a jeden kus ženijní munice ráže 7.92x57 zn. Mausser.
 
Na místo vyjela hlídka OOP Kaplice k zajištění místa a byla vyrozuměna Pyrotechnická služba PČR Expozitura České Budějovice. Pyrotechnici se poté dostavili na místo a provedli zajištění nalezené munice a její převoz k bezpečné likvidaci.
 
Stejný muž oznámil nález munice v lesním porostu za osadou Mokrá také v neděli odpoledne. Sem byla vyslaná hlídka OOP Horní Planá, a po prvotním ohledání místa byl vyžádán příjezd pracovníků Pyrotechnické služby. Bylo provedeno zajištění munice, a to dvou tříštivo-trhavých granátů ráže 75mm, jednoho protipancéřového granátu ráže 75mm, jednoho tříštivo-trhavého granátu ráže 37mm, dvou tříštivo-trhavých granátů ráže 20mm a jednoho ručního granátu vz. 39, vše z II. sv. války. Nález byl poté převezen do úložiště k pozdější likvidaci. Ke zranění ani škodě na majetku nedošlo.
 
por. Bc. Michaela Pavlíčková, pcrckpis@mvcr.cz
19. prosince 2011

vytisknout  e-mailem